Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Újabb felsőoktatási intézmény kerülhet bajba a fizetős szakok – ebben az évben már központilag meghatározott – féléves tandíja miatt. A Magyar Táncművészeti Főiskolának szemeszterenként legalább 300 ezer forintot kellene elkérnie az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló hallgatóktól, pedig a rektor szerint ennél jóval olcsóbban is meg tudnák szervezni az oktatást. Az oktatási államtitkárság szerint 2013-ig nem lehet változtatni az összegeken.

195-216 ezer forint – tavaly ennyit kellett fizetni egy szemeszterért a táncművészeti főiskolán. Bár a képzés megszervezése szeptembertől sem kerül majd többe, azok a hallgatók mégis drágábban tanulhatnak, akik idén felvételiznek, de nem szereznek ösztöndíjas vagy részösztöndíjas helyet.

Az oktatási államtitkárság január közepén hozta nyilvánosságra azt a listát, amely az önköltség alsó és felső határát tartalmazza. Ez alapján a művészeti alapszakokért 300 és 800 ezer forint közötti összeget kérhetnek szemeszterenként a felsőoktatási intézmények – a két összeghatárhoz akkor is ragaszkodniuk kell, ha a képzéseket ennél jóval olcsóbban, vagy éppen jóval drágábban tudják csak megszervezni.

Szakály György, a főiskola rektora szerint ezzel „aligha teljesíthető bevételi kötelezettséget” ír elő az erőforrás-minisztérium, az oktatási kormányzat nem tett ugyanis különbséget a különböző művészeti szakok és képzési formák között. „Több táncpedagógus, koreográfus munka mellett, estin végzi a tanulmányokat, kevesebb óraszámmal, tehát olcsóbban is komplett az elvégezendő anyag” – mondta.

Vizsga a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Jövőre többet kell majd fizetni a művészeti képzésért
©

„Azt mondta a fenntartó, hogy vegyünk fel még több külföldi, fizetős hallgatót. Idén végez egy csak külföldi növendékekből álló osztály. Tizenkét termünk van, több külföldi diákot egyszerűen nem tudok hová tenni” – tette hozzá.

Vakon kellett belőni a féléves tandíjat

Az egyetemeknek és főiskoláknak december elejéig kellett elkészíteniük a kalkulációt arról, mennyit kérnének az önköltséges szakra járó hallgatóktól a következő tanévben – a számításokhoz azonban a legfontosabb információ, az ösztöndíjas helyek száma hiányzott, azt ugyanis csak január közepén hozta nyilvánosságra az oktatási államtitkárság.

Mennyibe kerülnek 2012-től a fizetős képzések?

Gazdasági, jogi és társadalomtudományi szakok

Bölcsészettudományi és tanári szakok

Művészeti szakok

Orvosi, egészségtudományi, sporttudományi és természettudományi szakok

Műszaki, agrár- és informatikai szakok

Decemberben több rektor úgy nyilatkozott az eduline-nak, hogy ők a 2011-es államilag finanszírozott helyek alapján számoltak, de ha az állandó kiadások maradnak, az államis helyek száma azonban drasztikusan csökken - ahogy az több képzési területen történt -, már jövőre gondot okozhat a képzések finanszírozása.

Az oktatási államtitkárság szerint az alsó és a felső összeghatárokat az intézmények által meghatározott önköltség, a költségvetési támogatás, a "fizetőképes kereslet" és a korábbi Felsőoktatási és Tudományos Tanács javaslata alapján határozták meg - és bár a táncművészeti főiskola problémája eljutott hozzájuk is, a 2013-as felvételi időszakig biztos nem változtatnak majd az összegeken, "ez garantálja ugyanis, hogy a pótfelvételi és az általános eljárásban résztvevők ugyanakkora mértékű önköltséggel számolhassanak" - írták az eduline kérdésére.

Az MBA-képzések árával is baj van

A Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemen (BME) a táncművészetivel ellentétben túl alacsonynak tartják az önköltséges hallgatóktól kérhető féléves tandíjat. Ott az MBA-mesterképzésekkel van baj: a korábbi 610 ezer helyett maximum 400 ezer forintot kérhetnek a szakért, pedig az intézmény rektorhelyettese szerint ennyi pénzből nem lehet megszervezni az oktatást, legalábbis az eddigi színvonalon.

„A korábbi magasabb ár számos plusz szolgáltatás költségeit is fedezte, így például a kiemelt magyar és esetenként külföldi oktatói gárdát, a teljes tananyagellátást, az előadások videófelvételeit, a hétvégi oktatást” – mondta Andor György. A BME rektorhelyettese azt reméli, hosszú távon a problémát a hallgatói létszám emelkedése és a szabályok változtatása megoldja majd.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint a részidős – vagyis esti, levelezős – képzések önköltségi díjának alsó és felső határával is probléma lehet. „Az oktatás időszükségletének rövidítése kifejezetten emelheti a költségeket, ehhez sokkal színvonalasabb tananyagellátás is kapcsolódhat, de intenzívebb oktatás, több konzultáció, drágább oktatástechnika és magasabb színvonalú adminisztrációs kiszolgálás is” – mondta.