szerző:
MTI

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a csütörtökön kihirdetett felsőoktatási felvételi keretszámokat...

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a csütörtökön kihirdetett felsőoktatási felvételi keretszámokat, amelyek a jelenlegi 52 ezerről 34 ezerre csökkentik az államilag finanszírozott férőhelyek számát - jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt alelnöke.

Balczó Zoltán szerint ezzel a döntéssel a szegényebb családoknak és a középosztálybeliek egy részének is lehetetlenné válik, hogy gyermekeik diplomát szerezzenek. Emlékeztetett: a kormány a Széll Kálmán-tervben és az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban ezt a lépést csak 2014-re tervezte.

Ezzel a döntéssel a hallgatók kétharmadára rendkívüli terheket ró a tanulás, és ez a társadalmi mobilitás megszűnését jelenti, hiszen a tehetséges fiatalok nem tudják majd befutni azt az életpályát, amire hivatottak - értékelte az ellenzéki politikus.

Az államilag finanszírozott férőhelyek társadalmi igényekhez való igazításával a Jobbik egyetért, azonban itt is a drasztikus csökkentés hátrányaira hívják fel a figyelmet. Balczó Zoltán szerint például az, hogy az eddigi 4900 államilag finanszírozott gazdaságtudományi hely 250-re csökken, elfogadhatatlan és ez a lépés néhány intézmény esetében az adott karok megszűnéséhez vezethet.