szerző:
Eduline

Hogyan lehet jól beosztani a tanulásra szánt időt az érettségi vagy az egyetemi-főiskolai vizsga előtt? Hogyan lehet legyőzni a lámpalázat? Érdemes-e relaxálni tanulás előtt vagy közben? Tippek érettségizőknek és vizsgázóknak.

Jegyzetelni, mint a kisangyal

A jegyzetelést már akkor el kell(ett volna) kezdeni, amikor a tanár először megszólal(t): ismerjétek ki a stílusát, főleg azt, hogy hogyan emeli ki a lényeges részeket. Ezt már az első órán megtehetitek, így később könnyebb lesz szelektálni az elhangzottakat. A jegyzet legyen minél tömörebb, de maradjon érthető, nincs értelme úgy rövidíteni a szavakat, hogy utána percekig kelljen fejtegetni, mit írtatok.

Ha használtok sorkiemelőt vagy ceruzát, mindig bánjatok vele csínján, csak a kulcsmondatokat emeljétek ki. Nem tanulás-módszertani kérdés, de megkönnyítitek mások életét azzal, ha a könyvtári könyvekben nem húztok alá semmit, vagy kiradírozzátok a vonalakat, mielőtt visszavinnétek. Öt furcsa tipp vizsgaidőszakra - mire jó a gumimaci, a Times New Roman és a kölesgolyó?

Rend a lelke mindennek

Nem mindegy, milyen környezetben ültök le tanulni. Nem érdemes például az ágyban tanulni, mert úgy könnyen elnyomhat titeket az álom.

©

A figyelemelterelő dolgokat távolítsátok el a környékről. Ha folyton a mosatlant kerülgetitek, és mindig a rendetlenségre téved a tekintetetek, előbb-utóbb eszetekbe jut majd, mennyivel jobb lenne könyveket rendezgetni vagy mosogatni (persze tanulás helyett).

A könyvtár is jó megoldás, mert nem hajszoljátok magatokat éjszakai magolásba, kénytelenek vagytok hazamenni és pihenni. Ha mégis éjszaka kell tanulnotok, itt van öt tipp arról, hogyan maradhattok ébren kávé nélkül.

©

Ha nehezen megy a magolás

Ha nehezen boldogultok a definíciókkal, akkor a bemagolásuk helyett próbáljátok értelmezni, majd a saját szavaitokkal megfogalmazni, végül pedig saját példáitokkal alátámasztani a fogalmakat. Így sokkal könnyebb lesz megjegyezni. Többször, de kisebb anyagrészeket ismételjetek, úgy jobban megmarad a fejetekben.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Május 5-én a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2014-es tavaszi érettségi: az első héten az irodalom mellett a matek, a történelem, az angol és a német kerül sorra.

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A Tanuljunk tanulni tanácsadó oldal szerint három nap után a diákok az olvasott anyagnak csupán 10 százalékára, és a hallott információnak is csak 20 százalékára emlékeznek. A kimondott szavaknak 70 százaléka marad meg, úgyhogy érdemes felmondani a tananyagot magatoknak vagy másnak. Fejlesztenétek a memóriátokat? Próbáljátok ki ezt a három online tesztet.

Ha nem megy a koncentráció

Érdemes relaxálni tanulás előtt vagy szünetben. Nagyon gyors módszer, ha leültök egy székre, kezeteket a combotokra teszitek, és behunyjátok a szemeteket. Először a jobb karotokat feszítsétek meg erősen, majd hagyjátok teljesen ellazulni. Ezután a bal karotokkal tegyétek meg ugyanezt, majd a jobb lábatokkal és a bal lábatokkal is. Ne siessetek, a lényeg, hogy érezzétek és figyeljétek is, ahogyan ellazulnak az izmaitok. Hét jel, hogy túl sok kávét ittatok.

Így győzzétek le a lámpalázat

Aki izgulós, annak a vizsgaszituációra is fel kell készülnie. Gondoljátok át a vizsga menetét: azt, ahogyan bementek a terembe, kihúzzátok a tételt és elmondjátok a lényeget. Gondoljátok végig, hogyan és mibe kérdezne bele a tanárotok. A Tanuljunk tanulni tanácsadó oldalon további hasznos tanácsokat találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!