szerző:
Eduline

A hét legfontosabb oktatási hírei: kiderültek az idei ponthatárok, augusztus 7-ig van lehetőség jelentkezni a 2017-es pótfelvételire.

©

 Kiderültek a ponthatárok, az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8100-an jelölték meg a jelentkezési lapon, de több mint ötezer leendő hallgatót vonzott a mérnökinformatikus, a kereskedelem és marketing, az ápolás és betegellátás is. A tíz legnépszerűbb BA- és BSc-képzés listájára az óvodapedagógus, a gépészmérnöki, a turizmus-vendéglátás, a programtervező informatikus, a gazdaságinformatikus és a pszichológia is felkerült.

A legmagasabb ponthatár idén a is a maximális pont volt. A Kaposvári Egyetemen 500 pontra volt szüksége annak, aki államin akarja elvégezni a pénzügy és számvitel szakot. Az ELTE Tanárképző Központjának matek-latin nyelv és kultúra szakpárjára 480 pontra volt szükség államin. A Pécsi Tudományegyetemen a biológia-német, valamint az angol-német tanár szakosoknak 481 és 484 pont lett a ponthatár.

A legnépszerűbb mesterszak a 2017-es felvételin a tanári (mivel a különböző szakpárokon különböző ponthatárokat húztak, ezek nem szerepelnek a következő táblázatban, a tanári mesterszakok ponthatárait külön cikkben dolgozzuk fel), a második legtöbb felvételizőt a vezetés és szervezés vonzza, 1542-en jelölték meg a jelentkezési lapon, 796-an első helyen.

Augusztus 7-ig jelentkezhettek a 2017-es pótfelvételire - derül ki több felsőoktatási intézmény oldaláról, amelyek már gőzerővel készülnek a második felvételi körre. A pótfelvételin csak az adhat be jelentkezési lapot, aki az idei "sima" felvételin egyetlen szakra sem jut be, vagy egyáltalán nem is jelentkezett egyetemre, főiskolára 2017-ben.

 

Felvételi ponthatárok

Felvételi pontok az Eduline.hu-n, a HVG magyar oktatással, oktatáspolitikával, tanulással, továbbképzéssel foglalkozó szájtján.