szerző:
Eduline

Hányszor módosíthatják a szakok sorrendjét a felvételizők? Hány képzést lehet megjelölni? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a jelentkezési sorrendről.

A felvételi 9000 forintos alapdíjáért három szakot jelölhettek meg. További két-kétezer forintért kaptok még egy-egy helyet, így maximum öt képzésre felvételizhettek.

A helyek számára vonatkozó szabály azonban félrevezető lehet: ha ugyanannak a képzésnek állami ösztöndíjas és önköltséges helyét is megjelölitek, akkor az egy helynek számít. Ezzel szemben ha ugyanannak a képzésnek a levelező és a nappali formáját is megjelölitek, az már két hely.

©

Fontos, hogy egy felvételi eljárásban csak egy szakra kerülhettek be. Ezért van szükség a jelentkezési sorrendre: ha az első helyen szereplő képzésre nem vesznek fel, akkor a második következik, és így tovább.

Azt jelöljétek elsőként, ahová a legszívesebben járnátok, még ha úgy is gondoljátok, hogy oda kisebb eséllyel kerültök be, utólag ugyanis nem lehet módosítani a sorrenden.

Ugyanez vonatkozik az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésekre is. Érdemes előbbieket a sorrend elejére venni, a költségtérítéseseket pedig a végére. A sorrend kiválasztásánál mérlegeljétek azt is, milyen ponthatárokkal lehetett bekerülni az elmúlt években az adott szakra.

Ha meggondoltátok magatokat a sorrendet illetően, például még tavasszal rájöttök, hogy adott szakra mindenképp be akartok kerülni, július 10-ig lehetőségetek van a sorrendmódosításra.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!