szerző:
Eduline

Idén még minden olyan tantárgyból jelentkezhettek előrehozott érettségi vizsgára, amelynek az oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. 2014 januárjától már csak informatikából, latin és élő idegen nyelvekből tehettek ilyen vizsgát. A döntéssel több ezer diák jár rosszul.

©

A 2010-es év tavaszi félévében 53 ezren, 2011-ben 40 ezren, 2012-ben pedig 38 ezren tettek előrehozott érettségit, a rendes vizsga után erre a vizsgatípusra jelentkeztek a legtöbben. A 2012-es őszi érettségi időszakban a diákok 51 százaléka előrehozott érettségi vizsgát tett. A tavaszi érettségire március 1-ig jelentkezhettek a középiskolátokban. A félév legfontosabb dátumait és az érettségik időpontjait itt találjátok.

Sokan vizsgáznak természettudományos tárgyakból, ezeket ugyanis a 11-12. osztályban a legtöbb iskolában már nem tanítják. Szeptembertől új kerettantervek szerint kezdődik az oktatás az első, ötödik és kilencedik évfolyamon. Az általános és középiskolákban kötelező óraszámokat itt, a gimnáziumi kerettanterveket pedig itt nézhetitek meg.

A tanárok és a diákok nem örülnek a döntésnek

Eredetileg már 2013-tól eltörölték volna ezt a vizsgatípust. Gloviczki Zoltán, az akkori közoktatásért felelős helyettes államtitkár már 2010 decemberében úgy nyilatkozott: „ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe van, tizennyolc éven korban lezár egy fontos időszakot”. Ezért nem „helyes”, hogy a középiskolások már tizenöt-tizenhat évesen átesnek a vizsgák egy részén.

A Történelemtanárok Egylete 2011 januárjában jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel: a középiskolai tanárok szerint "érthetetlen", miért akarják elvenni az elővizsga lehetőségét azoktól a diákoktól, akik egy vagy több tantárgyból már a tizedik vagy a tizenegyedik évben felkészültnek érzik magukat.

2011 áprilisában a diákparlament is leszavazta az előrehozott vizsga megszüntetését, a középiskolások azzal érveltek, hogy sokkal nehezebb levizsgázni úgy egy tárgyból, hogy az érettségit megelőző egy-két évben már nem tanulják.

Érettségi 2014

Kötelező, választható és a szakmai érettségi tantárgyak

Válaszható idegen nyelvek