szerző:
Eduline

Módosították egy nem egyértelmű feladat hivatalos megoldását a középszintű magyarérettségi írásbelijében: azok is jól járnak, akik szerint igaz, hogy Grendel Lajos 1908-at tekinti a modernizmus korszakhatárának, és azok akik, akik szerint hamis ez az állítás.

©

Megváltoztatták a középszintű magyarérettségi írásbelijének megoldókulcsát: a feladatlap első részének 8. feladatában, ahol állításokról kell eldönteni, hogy igazak-e vagy hamisak, az elsőnél mindkét válasz elfogadható - eddig csak azok kaphattak pontot, akik hamist (H) írtak válaszként.

A magyarázat szerint a szöveg alapján nem dönthető el egyértelműen a szerző álláspontja azzal kapcsolatban, hogy 1908-at, a Nyugat indulását korszakhatárnak tekinti-e. Az első, szövegértési részben a diákoknak Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című művének részlete alapján kellett kérdésekre válaszolniuk.

Itt a kérdéses feladat új megoldása
©

Kedden, a hivatalos megoldókulcs nyilvánosságra hozatala után Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke azt mondta az eduline-nak: hibás a megoldókulcs, mivel több szövegrész is utal arra, hogy a szerző 1908-at tekinti korszakhatárnak.

A középszintű magyarérettségi javított hivatalos megoldása

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldása

Percről percre tudósításunk a magyarérettségiről

Érthetetlen kérdések, kevés idő - kiverte a biztosítékot a középszintű írásbeli első része.

A tanárok szerint az összehasonlító verselemzés kivételével meglehetősen nehéz volt a feladatsor.

Az emelt szintű érettségizők szerint ők sokkal jobban jártak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!