szerző:
Eduline

Milyen szempontok alapján értékelik a tanárok a szóbeli biológiaérettségit? Milyen témakörök kerülnek elő az érettségi második körében? Milyen segédeszközt használhattok? Minden kérdésre válaszolunk.

©

Milyen tételek vannak a szóbelin?

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait.

A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából.

Az idei biológiaérettségi feladatsora sokkal jobb, mint a tavalyi: "kevesebb benne a biokémia".

A tételsor legalább 20 tételből áll. Valamennyi tételhez két feladat - A) és B) - tartozik. Egy tétel két feladata nem vonatkozhat azonos témára.

Milyen az A) feladat?

Az A) feladat lehet: projektmunka bemutatása vagy laboratóriumi vizsgálat (a részletes követelményekben dőlt betűvel szedett lehetőségek közül) vagy fajismerethez kapcsolódó feladat (ezek a lehetőségek 50-50% arányban szerepeljenek a feladatok között).

Mi az a projektmunka?

Amennyiben a szóbeli első részében a projektmunkát választjátok, akkor ez a munka az általatok önállóan elvégzett és a projektmunkát segítő konzulens szaktanár által ellenőrzött vizsgálat (kísérlet vagy megfigyelés). Ennek eredménye a munkanapló, amely mindig tartalmazza a vizsgált probléma megfogalmazását, az alkalmazott módszert, a tapasztalatokat, a tapasztalatok értékelését és a felhasznált szakirodalom listáját. A projekt témáját szabadon választhatjátok meg, majd a konzulens szaktanárral egyeztetitek. Ha ezt választottátok, az anyagot az írásbeli vizsgaidőszak elejéig be kellett adnotok. Ha egy vizsgázó határidőre nem adja be a projektmunkáját, akkor a szóbeli vizsgán a kihúzott tétel A) feladatát kell megoldania - hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Milyen segédeszközöket használhattok a szóbelin?

A középszintű szóbeli vizsgán segédeszközként az Állatismeret és a Növényismeret című könyveket, vagy ezzel egyenértékű információt tartalmazó egyéb kiadványt, ezen kívül a kísérletekhez szükséges eszközöket vehetitek igénybe, amelyeket a vizsgabizottságot működtető intézménynek kell biztosítania.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Milyen a B) feladat?

A B) feladat egy életközeli probléma egészségtani, környezetvédelmi, ökológiai vonatkozásairól szóló kifejtés. A B) feladatokat az ember szervezete és egészsége, valamint a természet- és a környezet védelme témakörből kell összeállítani. Amennyiben a téma ezt indokolja, véleményeteket is meg kell fogalmaznotok.

Hány pontot kaphattok a szóbelin?

Az A) feladatra 20, a B) feladatra 25 tartalmi pont adható. A két feladatra adott feleletek felépítésére, a nyelvi kifejezőkészségre további 5 pont jár.

Biológia közép- és emeltszintű érettségi

Online képzés célja: A kurzusban bemutatott kísérletek szervesen kapcsolódnak a közép- és emelt szintű érettségi feladatokhoz. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi felkészítők , Általános iskola , Középiskola, érettségi felkészülés