szerző:
Eduline

Pénteken elkezdődött a 2013-as tavaszi érettségi időszak: összegyűjtöttük, mit érdemes átismételni az utolsó napokban, és olvashattok az elmúlt évek legnagyobb érettségi botrányairól is. Cikksorozatunkban ezen a héten azt néztük meg, milyen esélyekkel indulnak a természettudományi diplomát szerzők. Heti összefoglaló.

©

Május 27-ig írásbeliznek az érettségizők

Pénteken, a nemzetiségi nyelv és irodalom, illetve a nemzetiségi nyelvi vizsgákkal kezdődött a 2013-as tavaszi érettségi időszak. 133 ezer diák összesen 452 ezer vizsgát tesz le. Az írásbelik május 27-ig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák június 6. és 13., a középszintű szóbeli vizsgák pedig június 17. és 28. között zajlanak. Hogyan teljesítettek a diákok az utóbbi években? Itt nézhetitek meg.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Hétfőn magyarból, kedden matekból, szerdán töriből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből vizsgáznak a diákok. Erről itt olvashattok, a nemzetiségi nyelvi vizsgák feladatsorait és megoldásait pedig itt találjátok. Mikor lesz a francia- vagy a biológiavizsga? Az írásbelik dátumait itt nézhetitek meg.

Tippek és gyakorlatok az utolsó órákra

Az utolsó napokban a hatékony időbeosztás az egyik legfontosabb tényező. Készítsenek időtervet a hátralévő időszakra, és azt tartsák is be - tanácsolja Marunák Mária, a Oroszlány Péter Tanulásmódszertani Műhely szakértője. A hétvégén nem árt memorizálni a műfajok, versformák, strófák legfontosabb jellemzőit, és átböngészni a négyjegyű függvénytáblázatot, a történelmi atlaszt. Cikkünket itt olvashatjátok.

Matekérettségi előkészítőnk utolsó részében egy próbatesztet oldhattok meg: ezt itt találjátok, a Diáktanítók Online oktatóvideóit magyarból és történelemből pedig itt nézhetitek meg. Hány pontot veszíthettek, ha csúnyán vagy helytelenül írtok? Erről itt olvashattok, azt pedig, hogy jól írjátok-e a legnehezebb szavakat is, itt tesztelhetitek.

Az elmúlt évek emelt szintű feladatsorait és megoldásait itt, a középszintűeket pedig itt találjátok. Ha olyan tantárgy feladatait szeretnétek megnézni, amit még nem dolgoztunk fel, használjátok segédanyag-keresőnket.

Érettségi botrányok itthon és külföldön

Bár tavaly botrányok nélkül zajlott az érettségi, az utóbbi évtizedekben ez korántsem volt mindig így. 1989-ben az akkori érettségizők már jó pár nappal a felbontás előtt ismerték a tételeket matematikából, 2010-ben pedig több mint kétezer érettségiző jelentkezési adatai vesztek el egy technikai hiba miatt. Romániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Oroszországban sem mindig problémamentes az érettségi. Cikkünket itt olvashatjátok.

Az idei felvételi nyertese

Egyedül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem járt jól a felsőoktatási felvételi szabályok változásával: míg a többi egyetemen csökkent vagy alig nőtt a jelentkezők száma, az NKE-re a ezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly. Nőtt az intézmény állami támogatása, a hallgatók pedig akár két egyetemet is elvégezhetnek ingyen. Cikkünket itt olvashatjátok.

Népszerű a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az idei felvételin
©

A 2013-as felvételi legnépszerűbb szakjai

Visszaesett a bölcsészettudományi képzésekre felvételizők száma: tavaly még 19 929-en, idén azonban már csak 13 295-en jelentkeztek erre a képzési területre. A tíz legnépszerűbb alapszak listáját itt találjátok.

Ennyit keresnek a diplomás pályakezdők

128-208 ezer forint - ennyit keresnek havonta a természettudományi karokról kikerülő friss diplomások. A pályakezdők átlagosan négy hónap alatt találtak állást, a nagy budapesti és vidéki egyetemek friss diplomásainak átlagosan 15 százaléka vállalt munkát külföldön. Sorozatunk legújabb részét itt olvashatjátok.

Ezekben a szakmákban nehéz elhelyezkedni

Országszerte legalább 100 irodai adminisztrátor elbocsátását tervezik a cégek 2013-ban, de hasonló a helyzet az ügyintézői, egyéb műszaki foglalkozású és máshová nem sorolható technikusi munkakörökben is. A közép-magyarországi régióban a szakorvosok és a segédápolók, Észak-Magyarországon a gépjármű- és motorkarbantartók, az autóbuszvezetők és a bányászati felügyelők is számíthatnak leépítésekre. Cikkünket itt olvashatjátok.

ELTE BTK: újra működik a hallgatói önkormányzat

Május 1-jei hatállyal visszavonta az ELTE rektora a bölcsészkari HÖK működésének felfüggesztését. Mezey Barna döntését azzal indokolta, hogy a gólyatábori listákat vizsgáló egyetemi bizottság befejezte munkáját, a rendőrségi nyomozás hosszúra nyúlhat, a felfüggesztés pedig "a BTK hallgatói számára a HÖK által ellátott érdekvédelmi és szolgáltatási funkciók megfelelő színvonalú nyújtását veszélyezteti." A Hallgatói Hálózat helyi sejtje szerint nem volt elég alapos a bizottság: erről itt olvashattok.

A BTK hallgatói önkormányzatát azután függesztették fel, hogy februárban kiderült: az elsőévesekről 2009-ben listát készítettek, a gólyákról szexuális irányultságra, vallásra, politikai hovatartozásra vonatkozó adatokat is gyűjtöttek.

Saját témavezetője díjazta Orbán Ráhelt

Saját témavezetőjétől vette át az első díjat Orbán Viktor lánya a Magyar Turizmus Zrt. és a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály által kiírt szakdolgozat-pályázaton. Orbán Ráhel nyilatkozata szerint ő ebbe a helyzetbe úgy került, mint "Pilátus a credóba": a szakdolgozatát a Budapesti Corvinus Egyetem nevezte be.

Külső konzulense Nemes Andrea volt, aki egyben a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője. A jelenleg fizetés nélküli szabadságon lévő docens Indexnek azt mondta: nem vett részt a szakdolgozatok értékelésében. A hatvanezer forintos nyereményt a miniszterelnök lánya a Corvinuson működő Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégiumának ajánlotta fel.

Felülírta a szenátus döntését a miniszter

Balog Zoltán erőforrás-miniszter a Debreceni Egyetem rektori tisztségére pályázók közül nem Paragh György, hanem Szilvássy Zoltán kinevezését javasolja a köztársasági elnöknek, annak ellenére, hogy Paragh szerezte meg a szavazatok kétharmadát. Az Oktatói Hálózat szerint a szenátus véleményének semmibevétele súlyosan sérti az egyetemi autonómiát: a szervezet nyilatkozatát itt olvashatjátok.