szerző:
Eduline

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak...

Megkezdődött a közép- és az emelt szintű történelemérettségi
©

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak is szerepel az idei középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében.

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

Vannak olyan kérdések, amelyekre a Rákosi- és a Kádár-korszak viccei, valamint korabeli plakátok alapján kell válaszolni. A töriérettségiről szóló, folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt nézhetitek meg, 13 órakor jövünk a megoldásokkal.

IV. Béla és a magyarországi kisebbségek helyzete is a témakör a második részben - erről részleteket itt olvashattok.

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint a feladatsor első része átlagos nehézségű, de vannak olyan témák is, amelyekben nem mozognak otthonosan a tizenkettedikes diákok, ezekkel problémájuk lehet. Egyelőre egy olyan kérdést találtak, amelyeknek a megfogalmazása nem egyértelmű, és amelynél több választ is el lehet fogadni - a kérdés az, mi lesz a hivatalos javítókulcsban.

A középszintű történelemvizsga 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekből, valamint szöveges, kifejtendő feladatokból. Az időt a diákok tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is ők határozzák meg.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

A középszintű írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.