szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha mesteren szeretnétek továbbtanulni, akkor sajnos nem mindegy, milyen alapszakon végeztetetek. Mutatjuk, hol tudjátok megnézni, milyen bemeneti követelmények vannak egyes szakokon.

Korábban már írtunk róla, milyenek a pontszámítási szabályok a mesterszakos felvételin, és milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket. Most pedig azt nézzük meg, mit kell tudnotok a kreditelismerésről.

Az alapképzésben szerzett végzettség ugyanis önmagában még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy felvételt nyerjetek egy mesterszakra. Ehhez teljesítenetek kell a bemeneti követelményeket, amelyeket ebben a táblázatban nézhettek meg.

Ha olyan szakon szereztétek az alap diplomátokat, amely az adott mesterképzésen teljes kreditérték beszámításával elfogadható, akkor külön vizsgálat nélkül, a felvételihez szükséges doksik leadásával már jelentkezhettek is a választott képzésre. Ellenkező esetben a megjelölt egyetem vagy főiskola kreditelismerési eljárásban vizsgálja meg, hogy a korábban szerzett kreditek közül mennyi ismerhető el az új képzésen.

Amennyiben csak a minimálisan előírt szakterületi kreditszámmal rendelkeztek, akkor felvehetnek titeket a képzésre, viszont a kreditszám különbözetét a mesterképzés első két félévében meg kell szereznetek. Ha pedig egyáltalán nem ismerhetők el az alaképzésen megszerzett kreditjeitek a mesterképzéshez, akkor nem is kerülhettek be az adott szakra. Mivel a kreditelismerés teljesen a felsőoktatási intézmények hatáskörébe tartozik, ezért erről bővebben az adott egyetemnél vagy főiskolánál tudtok érdeklődni.

Fontos, hogy ha előzetesen már lefolytattátok az egyetemmel a kreditelismerést - vagyis még a jelentkezés leadása előtt felkerestétek az adott intézményt -, akkor sem kell feltöltenetek a felvi rendszerébe a határozatot. Illetve arra is figyeljetek, hogy a kreditelismerési eljárásért a felsőoktatási intézmények díjat kérhetnek.

Keresztféléves felvételi jelentkezés lépésről lépésre

Eldöntöttétek, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin? Akkor első lépésként ideje regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, majd leadni a jelentkezést. Mutatjuk a teendőket lépésről lépésre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!