szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány mai javaslata szerint a 2020-as érettségi az eddigiektől eltérően zajlana: csak az írásbeli vizsgák lennének megtartva. De mit jelentene ez a gyakorlatban? Hány pontot lehetett eddig gyűjteni az írásbelin és mennyit ért a szóbeli? Most megnéztük, hogy a fő tantárgyakat hogyan érintené a rendszer módosítása.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkára a mai sajtótájékoztatóján bejelentette: az oktatási akciócsoport foglakozott az érettségi kérdésével, javaslatuk pedig az, hogy 2020-ban csak írásbeli vizsgák legyenek. De mit jelentene ez pontosan a fő tantárgyak esetében? Mutatjuk.

Magyar nyelv és irodalom

A magyar érettségin eddig összesen 150 pontot lehetett szerezni, amiből 50 pontot ért a szóbeli vizsga. A magyar nyelvi tétel kifejtéséért 10 pont, az irodalom tétel kifejtéséért 25 pont, a felelet nyelvi minőségéért pedig 15 pont járt. Ha valóban csak írásbelik lesznek, akkor maximum 100 pontot szerezhettek. A szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotásra 50 pontot, a műértelmező szövegalkotásra 40 pontot, a helyesírásra és írásképre pedig 8+2 pontot kaphattok.

Történelem

A magyarhoz hasonlóan töriből is maximum 150 pontot lehetett eddig elérni az érettségin – 100 pontot az írásbelin és 50 pontot a szóbelin. Ha a kormány döntése jövő héten véglegessé válna, akkor idén csak az írásbelivel kellene számolni, amin a rövid feladatokkal és az esszékkel is 50-50 pontot lehet szerezni.

Idegen nyelv

A nyelvi érettségin máshogy oszlik el a maximálisan megszerezhető 150 pont. A szóbeli mindössze 33 pontot ér. Ha idén ettől eltekintenek, akkor csak az írásbelivel megszerezhető 117 pont marad – 33 pont jár az olvasott szöveg értésre, 18 pont nyelvhelyességre, 33 pont a hallott szöveg értésre és további 33 pont az íráskészségre.

Matematika

Ezt a tantárgyat érintené legkevésbé a döntés, ugyanis matekból eddig is csak annak kellett szóbeliznie, akinek nem sikerült elérnie az írásbelin a 25 százalékot. Az írásbeli vizsgán maximum 100 pont szerezhető – 30 pont az első feladatlappal és 70 pont a másodikkal.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Csak írásbeli érettségiket szerveznének idén

A megszokottól eltérően zajlanának majd a 2020-as érettségik - jelentette be a kormány. Döntés még mindig nincs, csak javaslat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!