szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak néhány hét maradt az idei év érettségi vizsgaidőszakának kezdetéig. Biztosan egyre többen izgultok és készültek a vizsgákra. Összeszedtünk néhány tippet, ami segít leküzdeni a vizsgadrukkot és oldja a feszültséget.

A vizsgadrukk egy teljesen természetes dolog, amit előbb-utóbb mindenki átél élete során. Különbözőek vagyunk abban, hogy ki mennyire izgul, de a drukk leküzdhető, lehet segíteni rajta. Vannak, akikre jó hatással van az izgalom és ettől még jobban is teljesítenek, vannak azonban olyan diákok, akik úgy érzik, hogy az izgalomtól minden elfelejtettek. A vizsgadrukk szerveztünk stresszreakciója. Ilyenkor általában izzadunk, gyorsabban ver a szívünk, megemelkedik a vérnyomásunk, az izmok megfeszülnek. Nézzünk néhány tippet, ami segít leküzdeni a vizsga okozta stresszt.

Mozogjatok, sportoljatok

Általában, ha valaki izgul, akkor nehezebben alszik, nem tud pihenni. Ilyenkor érdemes akár csak egy rövid mozgást beiktatni a napotokba, így jobban alszotok majd és segít levezetni a feszültséget is.

Gyógytea, ami megnyugtat

Érdemes lehet kipróbálni olyan gyógyteákat, melyeknek nyugtató hatása van. Kortyoljatok el egy bögre nyugtató hatású teát lefekvés előtt  vagy tanulás közben.

Alvás a nyugalom kulcsa

A vizsga előtti napon mindenképpen próbáljatok meg eleget aludni. Sokkal többet ér, ha kipihenten érkeztek a vizsgára, mintha sok koffeinnel próbálnátok éberek és frissek maradni.

Készüljetek fel, kezdjétek el időben a tanulást

Az egyik legjobb tipp, hogy kezdjétek el időben a tanulást. Most még van idő, sokkal megnyugtatóbb, ha tudjátok, hogy felkészülten érkeztek a vizsgára. Van időtök beosztani a napokat, a tananyagot.

Kommunikáljatok egymással

Tartsátok egymással a kapcsolatot a tanulási időszakban. Ha valami nehezebben megy, akkor érdemes összeülni, lehet másnak is nehézséget okoz ugyanaz. Nem szégyen kérdezni, egymásnak segíteni. Sokkal megnyugtatóbb, ha megbeszélitek egymással, hogy mi megy nehezebben vagy könnyebben.

Tudjatok meg minél többet a vizsgáról

Akkor lehettek igazán felkészültek, ha tudjátok, hogy mire számíthattok a vizsgán. Kérdezzetek minél többet a tanároktól, társaktól, olyanoktól, akik már túl vannak a vizsgákon. Ha el tudjátok képzelni, hogy mi fog történni, akkor már egy picit könnyebb.

Gyakoroljátok el a vizsgaszituációt

Lehet, hogy viccesnek tűnhet, de ha otthon gyakoroljátok a szóbeli vizsgára való felkészülést, akár szülőknek felmondva, vagy magatoknak a tükör előtt, akkor könnyebben veszitek majd az akadályokat.

Fontos a légzés

A vizsgán vagy a vizsga előtt segíthet, ha megpróbáljátok befolyásolni a testetek reakcióit. Figyeljetek a légzésre, számoljatok el 7-ig, ami alatt belélegeztek, majd dupla ennyi idő alatt engedjétek ki a levegőt lassan. Ha ezt néhány percig csináljátok, akkor lelassul a szívverésetek és nem fogtok zihálni.

Hasznos információk az iskolai közösségi szolgálatról

Az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Abban az esetben, ha ezt nem teljesítitek, nem kezdhetitek meg - egyetlen vizsgatárgyból sem - az érettségi vizsgát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!