szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Október 11-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli részével kezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, a vizsgákkal és a pontszámítással kapcsolatos szabályokat, és a felkészülés utolsó hajrájához is adunk segítséget.

Az őszi érettségin rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javítóvizsgára lehetett jelentkezni. Az elsőt nemzetiségi nyelv és irodalomból írják az érettségizők pénteken, október 11-én - az írásbelik október 25-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 7. és 11., a középszintű szóbeliket pedig november 18. és 22. között tartják. A vizsganaptárat itt találjátok.

Az elégségeshez közép- és emelt szinten is 25 százalékot kell elérni, ugyanakkor az írásbelin és a szóbelin - az idegen nyelvi érettségin pedig mind az öt vizsgarészből - legalább 12 százalékot kell szereznetek ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga. A jeles osztályhoz középszinten 80, emelt szinten 60 százalékos eredményre van szükség. A pontszámításról és osztályzásról itt olvashattok részletesen.

A tárgyak részletes vizsgakövetelményeit, az egyes vizsgák leírását és pontozási szabályait itt, az Oktatási Hivatal honlapján nézhetitek meg, a 2019. október-novemberi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagait pedig itt találjátok. A szóbelin húzhattok másik tételt, ennek azonban következményei vannak: ezeket itt nézhetitek meg.

Az egyes érettségi vizsgákon különböző "legális puskákat" használhattok: helyesírási szabályzatot, történelmi vagy földrajzi atlaszt, négyjegyű függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. A teljes listát, illetve azt, hogy milyen szintű vizsgákon és mely vizsgarészekhez lehet használni a segédeszközöket, itt találjátok. Nem mindegyik történelmi atlaszt vihetitek be a vizsgára: itt nézhetitek meg, hogy melyeket engedélyezték. 

Arról, hogy mikor váltja ki a nyelvvizsgát az emelt szintű érettségi, itt olvashattok. Az őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt gyűjtöttük össze, a felkészüléshez pedig itt találtok segítséget:

Hogyan érdemes tanulni az érettségire? Tippek vizsgázóknak

Hogyan érdemes gyakorolni az érettségire? Mutatjuk azokat a teendőket és módszereket, amelyekkel a leghatékonyabbak lehettek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.