szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedd délelőtt francia nyelvből érettségiznek a diákok – az írásbeli 180 perces lesz, a feladatok megoldásával legfeljebb 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. A francia érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Budapesti Francia Intézetnek.

A középszintű írásbeli franciaérettségi négy részből áll. A diákok először az olvasott szöveg értését mérő feladatsort kapják meg, amelynek a megoldására 60 perc áll rendelkezésükre: ebben három-négy szöveg szerepel, az érettségizőknek ezeket kell elolvasniuk és értelmezniük, majd különféle – a szövegekhez kapcsolódó – feladatokat megoldaniuk.

A második a nyelvhelyességi rész, amely – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója – azt méri, képes-e a vizsgázó a gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására szövegszinten. A feladatok itt szintén három-négy szöveghez kapcsolódnak, erre a részre 30 percük van a diákoknak.

Ezután következik a hallott szöveg értését mérő feladatsor – a diákoknak két-három szöveget kell meghallgatniuk, amelyek különféle műfajúak lehetnek, majd ezek alapján megoldaniuk a feladatokat. Ez a rész szintén 30 perces.

Gondolattérkép, szókártyák, közös "edzés": így lehet felkészülni a szóbeli franciaérettségire

Hogyan lehet felkészülni a szóbeli franciaérettségire? Érdemes-e osztálytársakkal együtt gyakorolni a vizsgára, hogyan lehet gazdagítani a szókincseteket, és miért jó, ha gondolattérképet is használtok a tanuláshoz? Ezekről kérdeztük a Budapesti Francia Intézet egyik oktatóját.

Az utolsó feladatlap az íráskészséget méri: az érettségizőknek először egy 80-100 szavas interakciós, tranzakciós szöveget kell létrehozniuk, majd egy 100-120 szavas hosszabb leíró vagy véleménykifejtő szöveget. A feladatlap a szövegek műfaját is megadja, illetve irányító szempontokat is meghatároz. A két feladatot 60 perc alatt kell megoldani.

Az emelt szintű franciaérettségi ugyanezekből a részekből – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – áll, a diákok azonban több időt kapnak a feladatok megoldására: 70, 50, 30, illetve 90 percet, és maximum 120 pontot szerezhetnek.

A közép- és emelt szintű franciaérettségi feladatsorait és megoldásait szerda reggel 8-kor teszi közzé az Oktatási Hivatal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!