szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen lesz a szóbeli a fizikaérettségin? Milyen segédeszközöket használhattok, és hogyan értékelik a feleletet? Minden fontos szabály egy helyen.

Milyen a szóbeli vizsga középszinten?

A tételt önállóan kell kifejteni viszont közbekérdezni csak akkor lehet, ha teljesen helytelen úton indultatok el, vagy nyilvánvaló, hogy elakadtatok.

A szóbeli előtti felkészülési idő akkor kezdődik, amikor a tétele kihúzása után megkapjátok a szükséges eszközöket. A felkészülési időben elvégezhetitek a kísérletet vagy egyszerű mérést, a kapott eredményeket rögzítitek, illetve vázlatot készíthettek a kifejtendő tételrészhez. Feleléskor a kifejtés sorrendjét ti választjátok meg.

Milyen segédeszközöket használhattok?

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a függvénytáblázat és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, továbbá a tételeknek megfelelően csoportosított kísérleti eszközök, mérőműszerek. Ezeket a zsebszámológép kivételével a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosítja.

Milyen témakörök lehetnek?

A tételek tartalmi arányai a következők: mechanika 30%, hőtan 15%, elektromágnesség 20%, optika 10%, atomfizika, magfizika 15% és gravitáció, csillagászat 10%.

Jó hír a felvételizőknek: ezeken a szakokon csökkentek az előzetes ponthatárok idén

Idén is több szakon csökkentek az előzetes ponthatárok - itt nézhetitek meg, a ti képzéseteket is érinti-e a változás.

Hogyan értékelik a szóbelit?

Középszinten a felelet 60 ponttal értékelhető. Ebből 55 pont a tartalmi rész minősítése, amiből az egyes összetevők jellemzően legfeljebb 10 pontot érnek. Ezen felül 5 pont adható a felelet felépítésére és az önálló kifejtésre.

Milyen a szóbeli emelt szinten?

Az emelt szintű szóbeli vizsga központi tételsor alapján zajlik és a tételt önállóan kell kifejtenetek. A tétel két feladatból - A) és B) feladatokból - áll. Az A) feladat a méréshez köthető kompetenciákat kéri számon. Illetve lehetnek olyan B) feladatok, amelyek több fejezethez is kapcsolódnak.

A felelet 50 ponttal értékelhető. Ebből 45 pont a tartalmi rész minősítése, 5 pont adható a felelet felépítésére és az önálló kifejtésre.

A 2019-es emelt szintű fizikaérettségi szóbeli vizsgájának témaköreit itt nézhteitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!