Kémia emelt: Az elmúlt évekhez képest lényegesen nehéz volt

Máté, a mi már sokszor emlegetett véleményező diákunk az emelt matematika- és angolérettségi után ma egy emelt kémiával nézett szembe. Az ő (utolsó) beszámolója következik.

Érdekes volt. - így kezdi beszámolóját Máté, aki már a harmadik emelt szintű érettségit írta meg az idei vizsgaidőszakban.

Máté kémiából nem tartja magát mérvadó véleményezőnek, mert már túl van egy OKTV-n, ami elegendő gyakorlatot adott neki ahhoz, hogy ne kelljen félnie egy érettségitől. Ennek ellenére az elmúlt évek érettségieihez képest lényegesen nehéznek tartotta az idei tesztet: "Voltak benne nagyon rossz feladatok is" Ezek közül az egyik szerves analitikai feladat emelte ki, mely rosszul volt megfogalmazva és  nagy valószínűséggel hibás is volt.

hirdetés
hirdetés

A feladatokról

Emelt szinten négy számolási feladatot kaptak a diákok, amik közül egy szöveges feladatnak számított.

A számolási feladatok nekem nagyon tetszettek de ezzel én egyedül leszek teljesen. Idén volt egy kristályvizes feladat, ami nekem nagyon tetszett, de nagyon sokan fogják szidni miatta a feladatsor összeálíltóinak összes rokonságát. Nem volt könnyű. Ha az embernek van gyakorlata, akkor rögtön rááll az agya és egy jó kis gondolkodtatós feladat de én érettségire nem mertem volna odaadni. Mert ha valakinek nincs ötlete rá, akkor a 14 pontos feladatra maximum 3-4 pontot kaphat.

E melett a vizsgázók kaptak esettanulmányt is (szövegértési feladatsor) ami egy kémiai cikkhez kapcsolódott, ahol adott kérdésekre kellett választani. Ez egy több kérdéses tesztsor követte.

Földrajzérettségi: itt mindent megtudtok a feladatsorról

Péntek délután a földrajzérettségi kerül sorra - ahogy megszokhattátok, beszámolunk a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. A földrajz érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának. 14:13Elkezdték a vizsgát a diákok, mi pedig hamarosan megtudjuk, milyen feladatokat kaptak középszinten. Később szakértői véleménnyel is jövünk, maradjatok velünk!

A kilenc kérdéses tesztsorban volt pár igencsak megkérdőjelezhető kérdés. - meséli Máté.

A teszt szerves analitika feladatának utolsó része nagyon nehezen volt megválaszolható, ami abból adódott, hogy nagyon rosszul feltett kérdést kaptak a diákok. Ráadásul pont egy olyan reakcióra kérdezett rá, ami nem nagyon elemzhető, mert nem ad valódi változást.

Egy érettséginek hivatalosan az lenne a feladata, hoyg felmérje a diákok tudását, és a mostani érettségi feladatai nem erre mentek rá. Főleg azok érettségiznek kémiából, akik orvosira mennek, de az idei érettségi inkább mérnőki feladatokat tartalmazott.

Az legutolsó feladat pedig egy mennyiségi analízis volt. Egy ismeretlen iont kellett benne meghatározni a diákoknak. Máté véleménye szerint, bár ez sem volt egyszerű, talán még az egyik legjobban megoldható feladat volt.

Emelt szintű kémia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű kémia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X