Hogyan kell elérni a minimumponthatárt a felvételin?

Legalább hány pontot kell szereznetek 2016-ban, ha be szeretnétek kerülni egyetemre? Milyen eredményeket lehet beszámítani?

Forrás: Shutterstock

Azt hallottam, hogy idén nem emelik a minimumponthatárt. De hogyan kell kiszámolnom a pontokat? Ebbe beleszámít a nyelvvizsgáért kapott pont is?

hirdetés
hirdetés

2016-ban nem kerülhet be állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre az, aki nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt. Tavaly változtak a számítási szabályok. Korábban a tanulmányi és az érettségi pontokon kívül csak az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat lehetett beszámítani, a 2015-ös felvételi óta azonban ezek mellett a nyelvvizsgáért és az OKJ-s szakképesítésért járó pluszpontokat is hozzáadhatjátok a pontszámhoz. A felsőoktatási szakképzéseken maradt a korábbi rendszer. Ilyen lesz a 2016-os egyetemi felvételi: minden fontos infó egy helyen

2016-ban az alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 az a minimális pontszám, amelyet minden jelentkezőnek el kell érnie. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel az eredménnyel be is fogtok kerülni: a szak ponthatára annak a jelentkezőnek a pontszáma lesz, aki utolsóként fér be a szakos kapacitásba.

41 szakon most is húztak központi ponthatárt, a listát itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X