szerző:
Eduline

2015-től csak az e-felvételin keresztül lehet majd jelentkezni az egyetemi-főiskolai képzésekre - úgy tűnik, vége a hagyományos jelentkezési lapnak.

©

A 2015-ös felvételin már csak elektronikusan lehet majd jelentkezni a felsőoktatásba - többek között ezt is tartalmazza a felvételi eljárásról szóló rendelet módosításának tervezete, amelyet hétfőn tettek közzé a kormány.hu-n.

A módosítás 2014. december 16-án lépne hatályba, tehát először a 2015-ös felvételire jelentkezőket érintené. Hitelesíteni továbbra is kétféle módon lehetne: a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, aláírva és postán beküldve, illetve az ügyfélkapun keresztül. A legfontosabb kérdések és válaszok a 2015-ös felvételiről.

©

Az e-felvételi rendszerének elindítása óta folyamatosan csökkent a hagyományos jelentkezési lapot használók aránya. Míg 2008-ban csak a felvételizők 13 százaléka jelentkezett elektronikusan, 2011-ben már 58 százalékuk választotta az online megoldást. Egy évvel később, 2012-ben az arány közel 66 százalékra nőtt. Tavaly 80 százalékuk, az idén pedig már csaknem mindenki, a jelentkezők 97 százaléka döntött az e-felvételi mellett.

Így változhat a felsőoktatásban a következő tizenöt évben
Az októberben nyilvánosságra hozott, új felsőoktatási koncepcióról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok, az intézménytípusokról szóló cikkünket pedig itt találjátok. A felvételi rendszer átalakításáról itt, a gazdasági képzésekéről itt, az orvos- és egészségtudományi képzések változásairól pedig itt olvashattok. Könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat: cikkünket itt találjátok. Kompetenciamérésen kellene részt venniük a felvételizőknek: erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!