Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így készülhettek fel az érettségire, vizsgaidőszakra könnyedén

Fogalmatok sincsen, hogyan kezdjetek neki a tanulásnak, mindig a Tumblr-ön és a Facebookon köttök ki, ráadásul felelésnél nem tudjátok leküzdeni a lámpalázatokat? Összegyűjtöttük lépésről-lépésre, hogyan készülhettek fel a nagy megmérettetésekre.

Első lépés: a tanulási terv

Sokkal könnyebb elindulni, ha tudjátok, hová tartotok. Először írjátok le a végcélt: hány tételt kell megtanulnotok a vizsgáig vagy az érettségiig, pontosan mely témaköröket kell még átnéznetek az írásbeli napjáig. Ezután minden hétre, majd minden napja tűzzetek ki egy-egy célt, és szigorúan tartsátok is be. A terv elkészítése a halogatás leküzdésében is segít, hiszen jó kiskapu: még nem tanulás, így könnyebben veszitek rá magatokat, de mégis már most tettetek valamit a cél érdekében.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Shutterstock

Második lépés: a tökéletes környezet

Nem mindegy, milyen környezetben ültök le tanulni. Az ágyat és a kényelmes kanapét felejtsétek el, a figyelemelterelő dolgokat pedig távolítsátok el a környékről. Ha számítógépről tanultok, de hajlamosak vagytok elkalandozni a neten, akkor töltsetek le valamilyen blokkoló programot, amivel a legnagyobb mumusaitokat kiiktathatjátok - ha pedig ez sem segít, nincs más megoldás, kapcsoljátok ki a gépet.

Sok diáknak ismerős az is, hogy a tanulási hajrában hirtelen fontos lesz a rendrakás, a mosás, a fájljaitok kiszelektálása. Ilyenkor a legjobb, ha elhagyjátok a figyelemelterelő környezetet: a mosás megvár, irány a könyvtár vagy egy park. Ezeknek további nagy előnye, hogy nem tudjátok éjszakai magolásba hajszolni magatokat, hiszen előbb vagy utóbb kénytelenek vagytok hazamenni.

Harmadik lépés: a megfelelő technika

Számtalan tanulásmódszertani technika van fent a neten, érdemes kipróbálnotok párat, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbbet - persze a keresésnek lehetőleg még az érettségi vagy a vizsgák hajrája előtt álljatok neki. A vizuális memóriátokat képes tanulókártyákkal vag színes jegyzetekkel kapcsolhatjátok be, de használhattok jellegzetes illatokat vagy ízeket - például rágógumit - a tanultak felidézésére. Kipróbálhatjátok Sherlock Holmes technikáját, a memóriapalotát, esetleg a MURDER-módszert, a Cornell-módszert, vagy a Feynmann-technikát. Az említett módszereket itt, itt és itt mutattuk be részletesen.

A pihenésről se feledkezzetek meg, ugyanis ez is épp annyira a tanulási technika része. Lehetőleg minden napra iktassatok be egy kis sportolást: ez lehet húsz perc biciklizés vagy futás, esetleg egy könnyed séta, vagy egy kis torna. A fejeteket is kiszellőztetitek, és sokkal éberebbek lesztek tőle, mint még egy csésze kávétól.

Negyedik lépés: elegendő gyakorlás

Két okból gyakoroljátok a szóbeli felelést: segít a tananyag megjegyzésében, és ha gondolatban hozzászoktok a vizsgahelyzethez, könnyebben legyőzitek a lámpalázat. Érdemes először saját magatokat feleltetni. Ilyenkor vegyétek fel diktafonra a feleletet, a visszahallgatás pedig egyszerre lehet ellenőrzés és ismétlés is. Ezután mondjátok fel a családtagjaitoknak, barátaitoknak is.

Minden tételt úgy mondjatok el, mintha már ott lennétek a vizsgán. Mérjétek az időt, képzeljétek el az egész szituációt onnan kezdve, hogy beléptek a terembe, kihúzzátok és elmondjátok a tételt, majd gondoljátok át azt is, mibe kérdezhetne bele a tanárotok.

Túlélőcsomag vizsgaidőszakra: könyvtárak, ingyenes tankönyvek, tippek. Így készülhettek fel a 2015-ös érettségire: feladatsorok, kötelező olvasmányok, legális puskák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X