Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Külföldi egyetemek tandíj nélkül: hol szerezhettek diplomát teljesen ingyen?

1
Forrás: Fazekas István

Egy friss kutatás szerint a magyar diákok az angol és a skót egyetemeket választják a legszívesebben: azonban míg Skóciában ingyenes az oktatás, Angliában fizetni kell, igaz, az Európai Unió országokból érkező hallgatók is igényelhetik a tandíj törlesztésére fordítható diákhitelt. Fizetni kell az oktatásért Észak-Írországban és Walesben is.

hirdetés
hirdetés

Írországban minden, az Európai Unió országaiból érkező hallgatónak ingyenes a felsőoktatás. Ausztriában, Szlovéniában, Skóciában, Cipruson, Görögországban, Máltán és a skandináv államokban - Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Dániában - is, bár jelképes összegű regisztrációs díjat ezekben az országokban is kell fizetni. Németország tartományai közül már csak Alsó-Szászországban van tandíj, miután az idei tanévtől Bajorországban is eltörölték a képzési hozzájárulást.

Így tanulhattok ingyen Angliában, Izlandon vagy Oroszországban

Ha már azt is tudjátok, melyik intézménybe szeretnétek bekerülni, érdemes megnézni, kínálnak-e ösztöndíjat az EU-s diákoknak a tanulmányi eredmény vagy a szociális helyzet alapján: ha jól teljesítetek, akár vezető egyetemre is járhattok, teljesen ingyen. A London School of Economics and Political Science (LSE) például évi 8500 fontos ösztöndíjjal támogatja a kiemelkedő teljesítményű, de kevésbé jómódú hallgatókat (Angliában a tandíj éves összege maximum 9000 font), de találtok speciális, egy-egy szakhoz kapcsolt ösztöndíjakat is.

Az olaszországi Padovai Egyetemen szintén tanulmányi eredmény, illetve rászorultság alapján osztják ki az ösztöndíjakat: pénzbeli támogatást, illetve ingyenes szállást és étkezést biztosítanak. A külföldi ösztöndíjakról szóló összes cikkünket itt találjátok.

Ha olyan országban tanulnátok, ahol fizetni kell a felsőoktatásért, érdemes megnézni azt is, pályázhattok-e ösztöndíjra államközi megállapodás alapján. Magyarországnak számos országgal van szerződése: ingyenesen jelentkezhettek például litván vagy orosz mesterképzésekre, kaphattok tanulmányi ösztöndíjat Izlandon vagy Egyiptomban hosszú és rövid tanulmányútra, nyári egyetemre pedig Indiába, Franciországba és Csehországba is. Az összes államközi ösztöndíjat megtaláljátok a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapján.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Némethné Fábián Erzsébet

Tudomásom szerint, Cipruson nincs felsőoktatás.A ciprusi diákok külföldi egyetemeken, főiskolákon tanulhatnak, ezt viszont támogatja az állam.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X