Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Külföldi egyetemek tandíj nélkül: hol szerezhettek diplomát teljesen ingyen?

1
Forrás: Fazekas István

Egy friss kutatás szerint a magyar diákok az angol és a skót egyetemeket választják a legszívesebben: azonban míg Skóciában ingyenes az oktatás, Angliában fizetni kell, igaz, az Európai Unió országokból érkező hallgatók is igényelhetik a tandíj törlesztésére fordítható diákhitelt. Fizetni kell az oktatásért Észak-Írországban és Walesben is.

hirdetés
hirdetés

Írországban minden, az Európai Unió országaiból érkező hallgatónak ingyenes a felsőoktatás. Ausztriában, Szlovéniában, Skóciában, Cipruson, Görögországban, Máltán és a skandináv államokban - Finnországban, Svédországban, Norvégiában és Dániában - is, bár jelképes összegű regisztrációs díjat ezekben az országokban is kell fizetni. Németország tartományai közül már csak Alsó-Szászországban van tandíj, miután az idei tanévtől Bajorországban is eltörölték a képzési hozzájárulást.

Így tanulhattok ingyen Angliában, Izlandon vagy Oroszországban

Ha már azt is tudjátok, melyik intézménybe szeretnétek bekerülni, érdemes megnézni, kínálnak-e ösztöndíjat az EU-s diákoknak a tanulmányi eredmény vagy a szociális helyzet alapján: ha jól teljesítetek, akár vezető egyetemre is járhattok, teljesen ingyen. A London School of Economics and Political Science (LSE) például évi 8500 fontos ösztöndíjjal támogatja a kiemelkedő teljesítményű, de kevésbé jómódú hallgatókat (Angliában a tandíj éves összege maximum 9000 font), de találtok speciális, egy-egy szakhoz kapcsolt ösztöndíjakat is.

Az olaszországi Padovai Egyetemen szintén tanulmányi eredmény, illetve rászorultság alapján osztják ki az ösztöndíjakat: pénzbeli támogatást, illetve ingyenes szállást és étkezést biztosítanak. A külföldi ösztöndíjakról szóló összes cikkünket itt találjátok.

Ha olyan országban tanulnátok, ahol fizetni kell a felsőoktatásért, érdemes megnézni azt is, pályázhattok-e ösztöndíjra államközi megállapodás alapján. Magyarországnak számos országgal van szerződése: ingyenesen jelentkezhettek például litván vagy orosz mesterképzésekre, kaphattok tanulmányi ösztöndíjat Izlandon vagy Egyiptomban hosszú és rövid tanulmányútra, nyári egyetemre pedig Indiába, Franciországba és Csehországba is. Az összes államközi ösztöndíjat megtaláljátok a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapján.

hirdetés
hirdetés