Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Már most biztos, hogy az őszi érettségin többen fognak megbukni

1
érettségi
Már jövőre változnak az érettségi szabályai
Forrás: Túry Gergely

Már a 2012-es őszi érettségin nehezebb lesz megszerezni a kettest: az eddigi 20 helyett 25 százalék kell az elégséges eléréséhez, az oktatási államtitkárság szerint még ez is jóval alacsonyabb az Európa legtöbb országában kötelező 50 százaléknál.

hirdetés
hirdetés

2014-től és 2015-től csökken a választható vizsgatárgyak köre is, az egyedileg akkreditált tárgyakból - ilyen a pszichológia vagy az európai uniós alapismeretek - a jövőben nem lehet érettségizni. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet vizsgázni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből tehetnek érettségit a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, de csak 2014-től, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kiss Julianna

Az előrehozott érettségi vizsgákkal kapcsolatban csak 2014. január 1-én lépnek életbe a változások.
Forrás: Magyar Közlöny, 2012.65. sz.
A Kormány 106/2012. (VI.1.)Korm. rendelete

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X