Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Már most biztos, hogy az őszi érettségin többen fognak megbukni

3
érettségi
Már jövőre változnak az érettségi szabályai
Forrás: Túry Gergely

Már a 2012-es őszi érettségin nehezebb lesz megszerezni a kettest: az eddigi 20 helyett 25 százalék kell az elégséges eléréséhez, az oktatási államtitkárság szerint még ez is jóval alacsonyabb az Európa legtöbb országában kötelező 50 százaléknál.

hirdetés

2014-től és 2015-től csökken a választható vizsgatárgyak köre is, az egyedileg akkreditált tárgyakból - ilyen a pszichológia vagy az európai uniós alapismeretek - a jövőben nem lehet érettségizni. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet vizsgázni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből tehetnek érettségit a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, de csak 2014-től, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

Hozzászólások (3)

Balla Árpád

Tipikus elvakult hülyeség.
Pl. nálunk a kémia tizedikben, a fizika 11-ben ér véget..mi a fenének várjak még 1 v 2 évet, mikor már rég túl vagyok a középiskolai tantervben előírtakon? Annyira jellemző, gondolkoni és egyeztetni nagy luxus Dr. Prof. Hoffman királnyénak és a csoportjának is

Kiss Julianna

Az előrehozott érettségi vizsgákkal kapcsolatban csak 2014. január 1-én lépnek életbe a változások.
Forrás: Magyar Közlöny, 2012.65. sz.
A Kormány 106/2012. (VI.1.)Korm. rendelete

Révész Árpád Rudolf

Mert Fiam! hülye az lehetsz, és még doktorátusod is lehet, ha jó helyen vagy, de ha nem jól helyezkedsz, majd bebizonyíják, hogy ökör vagy!

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X