Felsőoktatás Eduline

"Addig örüljön Hoffmann Rózsa, míg énekeljük a Szózatot"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik tanulni? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának legújabb részében egy 21 éves egyetemista, Lőrincz Borbála mesél arról, három év angliai élet után miért fontolgatja még mindig a hazaköltözést.

Felsőoktatás Eduline

"Nem kellett a tanulmányi osztállyal csatáznom, puskáznom, vagy bejárnom a vállalhatatlanul unalmas órákra"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik tanulni? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának legújabb részében egy 21 éves egyetemista, Prinz Dániel mesél arról, miért nem versenyezhet a magyar felsőoktatás az amerikaival, és milyen az, amikor nem a kormány határozza meg, mit tanulhat, és mit nem.

Felsőoktatás Eduline

"El sem képzelheti senki, milyen jó hazajönni, és megnézni a Lánchidat"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik tanulni? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának legújabb részében a 26 éves Rácz Péter mesél arról, milyen "kezdő kiköltözőnek" lenni, milyen hazajönni, és milyen bizarr tapasztalatokat szerezhet az ember erasmusos hallgatóként.

Érettségi-felvételi Eduline

Diákok százai cselezték ki a Hoffmann-féle felsőoktatást

Elolvasom

A becslések szerint háromszor több magyar diák jelentkezett idén osztrák egyetemekre, mint egy évvel korábban. A legtöbb felvételiző olyan szakot választott, amelyre itthon – a 2012-es keretszámvágás miatt – nem juthatott volna be. A tandíjmentesség egyre több magyar felvételizőt csábít, de csak biztos német nyelvtudással érdemes nekivágni.

Felsőoktatás Eduline

"Ha az ember édesanyja is a hazatérés ellen érvel, akkor ott valami bibi van"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik tanulni? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának legújabb részében a 36 éves kutató, Gelléri Gábor mesél hazatérésről és az (újra)kiköltözésről, na meg arról, milyen érzés az, amikor már az ember saját édesanyja is a hazaköltözés ellen érvel.

Felsőoktatás Eduline

"Amikor a költözést mérlegeled, a hazaszeretet gyenge érv"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának első részében egy 26 éves PhD-hallgató, Birtha Magdi mesél arról, pályakezdőként hogyan vált "főállásává" a munkakeresés, és hogy elég erős érv-e a hazaszeretet, amikor kint maradásról-hazaköltözésről van szó.

Felsőoktatás Vandlik Mária

Külföldre mentem: megnézzük, milyen a dolce vita magyar módra

Elolvasom

Hogyan lehet felkészülni egy év külföldi tanulásra? Mit kell elintézni utazás előtt, és milyen - kellemes vagy kellemetlen - meglepetések várhatnak a külföldi egyetemeken? Hogyan lehet végigbulizni/végigtanulni tíz hónapot? Az eduline újságírója, Marcsi keresgélt, választott, felvételizett, nemsokára pedig indul - Olaszországba, a trentói egyetemre. Élményeit veletek is megosztja itt, az eduline-on. Hétről hétre.