Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ezt nem fogják megköszönni a felvételizők a kormánynak - magasabb tandíj, ok nélkül?

Elolvasom

Újabb felsőoktatási intézmény kerülhet bajba a fizetős szakok – ebben az évben már központilag meghatározott – féléves tandíja miatt. A Magyar Táncművészeti Főiskolának szemeszterenként legalább 300 ezer forintot kellene elkérnie az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló hallgatóktól, pedig a rektor szerint ennél jóval olcsóbban is meg tudnák szervezni az oktatást. Az oktatási államtitkárság szerint 2013-ig nem lehet változtatni az összegeken.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb alapszakokért 2012-ben?

Elolvasom

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing - ezek voltak a legnépszerűbb alapszakok 2011-ben. A négy gazdasági slágerképzésen egyáltalán nem lesznek állami ösztöndíjas helyek 2012-től, a felvételizők csak önköltséges hallgatóként kezdhetik el az egyetemet, főiskolát. Mindezért félévente 150 és 300 ezer forint közötti összeget kell fizetniük.

Érettségi-felvételi Eduline

Meredek zuhanás: majdnem minden szakon spórol a kormány

Elolvasom

Egy hete hozta nyilvánosságra a 2012-es felvételi keretszámokat az oktatási államtitkárság – a következő diagramon megnézhetitek, hogyan változott az államilag támogatott szakon tanuló elsőévesek létszáma az elmúlt években. A kormány korábbi ígéreteivel ellentétben még a preferált képzési területeken is jóval kevesebben szerezhetnek diplomát, mint korábban.

Érettségi-felvételi Eduline

Drasztikus vágás: ezt gondoljátok a 2012-es felvételi keretszámokról

Elolvasom

Egy hete hozta nyilvánosságra az oktatási államtitkárság a 2012-es keretszámokat - a legrosszabbul a jogi és gazdasági egyetemre, főiskolára készülő diákok jártak, ezekre a szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkentéséről több napja vitatkoztok - a kommentekből válogattunk.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyibe kerülnek 2012-től a műszaki, agrár- és informatikai szakok?

Elolvasom

Több mint kétmillió forintos éves plusz kiadásra kell számítaniuk azoknak a hallgatóknak, akiket idén csak fizetős állatorvosi szakra vesznek fel - ez a legdrágább agrárképzés. Összegyűjtöttük, mennyit kérhetnek az egyetemek és főiskolák az önköltséges formában tanulóktól, a pontos összegeket a felsőoktatási intézmények határozzák meg január végéig.

Érettségi-felvételi Eduline

Ennyit kell fizetni a gazdasági, jogi és társadalomtudományi szakokért

Elolvasom

Legalább 300-350 ezer forintot kell fizetni évenként az önköltséges gazdasági képzésekért szeptembertől, míg az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló jogászhallgatók évi 300-700 ezer forintos költséggel számolhatnak - derül ki az oktatási államtitkárság listájából. A pontos összegeket az egyetemek, főiskolák határozzák meg január végéig.

Érettségi-felvételi Eduline

Ennyit kell fizetni 2012-ben a bölcsész- és a tanárszakokért

Elolvasom

A pszichológia lesz a legdrágább bölcsészképzés 2012 szeptemberétől: nyilvánosságra hozta az oktatási államtitkárság azt a táblázatot, amely az idén felvételiző, de csak önköltséges helyre bekerülő hallgatók által fizetendő költségtérítés alsó és felső határát tartalmazza. A pontos összegeket az egyetemek, főiskolák határozzák meg január végéig.