Felsőoktatás Eduline

Érettségi után egy év szabi

Elolvasom

Mit csinál az, aki befejezte a középiskolát de semmi kedve rögtön belevetni magát az egyetemi/főiskolai életbe? Kivesz egy év szabit és utazgat a világban. Aki nem érti miről van szó, az valószínűleg nem egy felső-középosztálybeli angol család sarja, de nem kell kétségbeesni, nálunk is kezd elterjedni valami hasonló.

Felsőoktatás Eduline

Kollégium, albérlet, saját lakás: hol alszik a diák?

Elolvasom

Kevés a kollégiumi férőhely, a saját lakás elérhetetlen, és egy albérletet kivenni sem éppen olcsó - így lehetne összefoglalni az ingatlanhelyzetet amivel egy átlagos egyetemista találja szembe magát a tanévkezdés előtt. Ígéret már van a kollégiumi férőhelyek növelésére, addig viszont marad a találékonyság azok számára, akik nem akarnak/tudnak vagyonokat költeni a szállásra.

Felsőoktatás Eduline

9 hiba a tanároddal szemben

Elolvasom

Mint minden emberi kapcsolat, a tanár-diák közötti viszony is nagyban függ a felek hozzáállásától. A kényes egyensúly bármikor felbomolhat, ha az egyik fél – például a diák – kellemetlen dolgokat tesz a másik fél – például tanár – számára. Sok esetben a hallgató nincs is tudatában annak, hogy irritálja professzorát. Lássuk hát a kilenc főbűnt, melyet, ha elkerülsz, letérhetsz a biztos utálat felé vezető útról.

Közoktatás Eduline

Olvasási problémák? Egyedül nem megy!

Elolvasom

Magyarországon a becslések szerint a diszlexiások aránya 10 és 30 százalék közé tehető, ami azt jelenti, hogy minden iskolai osztályban minimum három diák mindennapjait teszi nehezebbé. Ennek ellenére, a legtöbben fel sem ismerik sikertelenségük okát, értetlenül állnak kudarcaik előtt. A probléma nagy szakértője, Kazal Kolos segítségével most utánajártunk, hogyan ismerheted fel, kezelheted, vagy előzheted meg a tanulási zavart.

Közoktatás Eduline

Szesszel kezelt stressz

Elolvasom

A 16 évesek közül minden harmadik alkoholhoz, cigarettához vagy a különböző drogok valamelyikéhez fordul, hogy megbirkózzon a tanulmányi nehézségekkel, és a vizsgák okozta stresszel – állítja egy új tanulmány. Mint kiderült, a megkérdezett tinédzserek harminc százaléka szesszel csillapította az érettségi vizsga feszültségeit. A gyerekek több mint negyede ugyanis azt állítja: az iskolai tanulmányok rengeteg stresszel járnak.

Felsőoktatás Eduline

Történelemtudományi Tanszék a Közép-európai Egyetemen (x)

Elolvasom

A Történelemtudományi Tanszék a Közép-európai Egyetem (Department of History, Central European University, CEU) csaknem két évtizede dinamikusan fejlődő alkotórésze. A CEU az egyetlen nemzetközi, angol tannyelvű felsőoktatási intézmény Európában, amely kettős akkreditációval rendelkezik (Magyarországon és az Egyesült Államokban).

Közoktatás Eduline

Országos Diákíró Versenyt hirdettek

Elolvasom

Középiskolás és egyetemista diákoknak hirdette meg országos diákíró versenyét a Magyar Író Akadémia, ahol a zsűri Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Márton László és Tóth Krisztina. A versenyre olyan szépirodalmi alkotásokkal pályázhatnak a diákok, amelyek az asztalfiókok mélyén rejtőznek, és még nem publikálták sehol.

Közoktatás Eduline

Romlik a magyar diákok teljesítménye

Elolvasom

Bár a magyar diákok még mindig a világ élvonalához tartoznak a reáltárgyak terén, az utóbbi négy évben mégis sokat romlott a teljesítményük – derült ki egy 59 ország részvételével zajló felmérésből.

Közoktatás Eduline

Sok diák a magas költségek miatt nem kezdi meg az egyetemet

Elolvasom

A Magyar Nemzet szerint komoly problémát jelent a hazai felsőoktatásban, hogy a felvételt nyert hallgatók jelentős része különösebb indoklás nélkül nem iratkozik be az iskolába, és nem kezdi meg tanulmányait szeptemberben. A lap szerint sokan a magas költségektől riadnak vissza.

Közoktatás Eduline

Diákkarácsony külföldön

Elolvasom

Miről másról is szólna a karácsony, mint a békességről, a szeretetről és persze a családról. Hazánkban minimum szentségtörésnek számít - de egy súlyosabb sértéssel is felér, ha az ember nem otthon tölti a Szentestét. Vannak azonban diákok, akik féléves, éves tanulmányi ösztöndíjat kapnak valamilyen országba, és bizony nem olyan egyszerű egy pár nap erejéig visszatérniük.

Közoktatás Eduline

Szorongóbbak a válság miatt a diákok

Elolvasom

Ahogyan a családok világszerte szembesülnek megtakarításuk, otthonuk, munkájuk elvesztésével, úgy szorulnak gyermekeik érzelmi támogatásra. Legalábbis ezt tanácsolja Dr. Michele C. Thorne gyermekpszichológus, az Indiana Egyetem és a Riley Gyermekkórház szakembere a szülőknek. Tudomásul kéne ugyanis venni, hogy még az újszülött gyermekek is átveszik a szülői stressz érzelmi tónusát. A doktornő szerint minden korosztálynak – beleértve a tinédzsereket is – szüksége van arra, hogy megnyugtassák: biztonságban vannak, és törődnek velük, bárhogy is boldoguljon a családjuk.

Közoktatás Eduline

A magyar diákok nem elég mobilisak

Elolvasom

Ahogy már beszámoltunk róla, októberben – 9 ország 44 felsőoktatási intézménye részvételével – került sor az International College Days 2008 elnevezésű nemzetközi felsőoktatási kiállításra Münchenben és Berlinben. Olyan rangos külföldi egyetemek mellett, mint a Yale és a londoni Richmond University Magyarországot, illetve az egész kelet-közép európai régiót a Budapesti Gazdasági Főiskola egyedüliként képviselte. A hír több kérdést is felvetett bennünk, melyeket végül Dr. Ferkelt Balázsnak, a BGF tudományos rektor-helyettesének szegeztünk

Közoktatás Edupress

Három diák plágiumot követett el Kaposvárott

Elolvasom

Plagizáláson ért három diákot a Kaposvári Egyetem. A gazdaságtudományi kar végzős hallgatói szakdolgozatukba egyszerűen átemeltek bizonyos részeket korábban megjelent szakmai munkákból. A dolgozatokat visszavonatta az intézmény, új munkát kell beadniuk a hallgatóknak, legközelebb januárban államvizsgázhatnak - adta hírül a sonline.hu.

1
10 11 12 13 14 15 16