szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakértők szerint 2021-ben a legtöbb munka bruttó 1200-1300 forintos órabér körül mozog majd, a tavalyi járványhelyzet miatt azonban valószínűleg sokkal nagyobb lesz az érdeklődés a cégek és a diákok körében is a nyári melókra. Az is megvan, kik kereshetik majd a legtöbbet a szünetben.

2020 után, idén megint több munkából válogathatnak majd a diákok és az egyetemi hallgatók is - mondta a Pénzcentrumnak Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Szerinte az idei nyári szezon már 2-3 hete elkezdődött, sokan jelentkeztek is az állásokra, a nagy roham a szabad pozíciókért azonban csak a pár nap múlva kezdődő nyári szünetben fog igazán megnőni.

A szakember szerint a cégek általában két kategóriában gondolkoznak, ha diákmunkáról van szó: vagy idénymunkára keresik a megfelelő diákmunkásokat vagy kifejezetten az utánpótlásra gondolnak, azaz a következő szakmai generáció képzésére fektetik a hangsúlyt. 

Mik a legnépszerűbb állások?

Ha valakinek az az elsődleges szempont, hogy gyorsan találjon munkát, akkor 2021-ben is válaszhat valamilyen fizikai munkákat, a címkézést, leltározást, csomagolást, ezenfelül az irodai adminisztrációs pozíciókat is. Gyorséttermi pozíciókra is jelentkezhettek, annyi különbséggel, hogy itt elvárnak egy bizonyos szintű távlati elköteleződést - mondta a szakember az oldalnak.

Mennyi az annyi?

2021-ben a legtöbb diákmunka a bruttó 1200-1300 forintos órabérsávban mozog. Virág Viktor kiemelte azt is, hogy a kötelező minimál bér a bruttó 963 Ft/óra, szerinte azonban ezzel általában vidéken lehet találkozni.

Persze vannak olyan munkák is, amik többet fizetnek, ilyen lehet például a kisegítő villanyszerelő, ahol bruttó 3000 Ft/óra a díjazás, vagy svéd nyelvtudással rendelkező ügyfélszolgálati gyakornok 2000 Ft/óra díjazásért. Az informatikus munkakörök fizetési pedig akár a 4000 Ft/órát is elérhetik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!