szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok helyen szoktak kérni az önéletrajz mellé motivációs levelet is. Hogyan érdemes hozzáfogni? Mutatjuk.

Van, aki már többször írt motivációs levelet, de olyan is van, aki nem is hallott még róla és nem érti mért van rá szükség, hiszen ott van az önéletrajz. Van, ahol kísérőlevélnek hívják, hiszen az önéletrajz mellé szokták kérni.

A motivációs levél sokkal szubjektívebb, egyénibb, mint az önéletrajz. A motivációs kísérőlevélben azt kell kifejtenetek, hogy miért szeretnétek az adott állást megpályázni, milyen céljaitok vannak és milyen személyes képességekkel tudtok hozzájárulni a cég fejlődéséhez, sikeréhez.

Úgy is mondhatjuk, hogy a motivációs levél ugyanazt tartalmazza, mint az önéletrajz, csak szépen, kerek egész mondatokban megfogalmazva.

Az első és legfontosabb tanács, hogy igyekezzetek kerülni a sablonokat. Minél egyedibb és személyesebb a motivációs levél, annál figyelemfelkeltőbb és így nagyobb eséllyel választanak majd titeket.

Ha tapasztalatokról írtok, akár az egyetemről, akár korábbi munkahelyről, akkor érdemes a sablon szövegeket kerülni és konkrét adatokkal, számokkal jellemezni magatokat. Például ahelyett, hogy azt írnátok „kiváló a kommunikációs képességekkel rendelkezem”, nyugodtan leírhatjátok, hogy korábban hogyan, kivel, milyen ügyben kellett kapcsolatot tartanotok és ezt milyen sikeresen csináltátok.

A levelet elküldhetitek csatolva, de jó ötlet, ha már az e-mailnek ez a szövege, így két legyet üthettek egy csapásra és sokkal jobban néz ki, ha nem csak annyit írtok, hogy csatoltátok az önéletrajzot és a motivációs levelet.

Egyetem mellett dolgoznátok? Itt van néhány tipp

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet arra az esetre, ha egyetem mellett szeretnétek dolgozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!