szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb munkaadónál elvárás, hogy a pályakezdőknek már legyen valamilyen szintű szakmai- vagy munkatapasztalata. De mégis hogyan lehetséges ez? Hogyan szerezhettek olyan munkatapasztalatot a diploma megszerzése előtt, amivel könnyebb lesz a pályakezdés? Most összeszedtünk pár tippet.

Vállaljatok diákmunkákat

Bár a legtöbb esetben ezek a munkák nem kapcsolódnak az egyetemi tanulmányokhoz, mégis számíthatnak az önéletrajzban és az első állásinterjúkon. A munkáltatóknak ezek a munkák ugyanis azt mutatják, hogy kitartóak, szorgalmasok vagytok – hiszen a legtöbb egyetemista nem csak nyáron, hanem a szorgalmi időszakban is dolgozik –, és be tudtok illeszkedni egy munkahelyre. Ha éppen munkalehetőséget kerestek, itt még hasznosabb infókat találhattok az önéletrajzról és a motivációs levélről.

Töltsetek el egy vagy több félévet külföldön

Szintén jó pont lehet, ha az egyetemi éveitek alatt Erasmusszal vagy más ösztöndíjjal külföldön töltöttetek egy vagy több szemesztert – ezzel ugyanis nem csak az idegennyelv-tudásotokat bizonyítjátok, hanem azt is, hogy szeretitek a kihívásokat és akár szívesen dolgoztok együtt más országokban élő kollégákkal is. Ezek multicégeknél fontos szempontok és komoly előnyt jelenthetnek. Ha szívesen kipróbálnátok magatokat, az Erasmusról itt olvashattok el minden fontos infót.

Használjátok ki a kötelező szakmai gyakorlatot

A legtöbb egyetemen diploma megszerzéséhez egyébként is kötelező minimum hat-nyolc hét szakmai gyakorlatot teljesítenetek. Ha mindezt nem csak minél gyorsabban és minél kevesebb erőfeszítéssel szeretnétek letudni, hanem valóban tapasztalatokat szereznétek, akkor érdemes egy jó nevű céget megcéloznotok, ahol sokat tanulhattok.

Minél hosszabb időt töltöttök el a gyakornoki helyeteken, ez annál többet ér a későbbiekben, és még az is lehetséges, hogy a gyakorlat végén felvesznek benneteket főállásba. Ha mégsem tetszett meg az adott cég, és más irányba szeretnétek tovább menni, akkor se felejtsetek el ajánlólevelet kérni a munkátokról – ez a következő állás megpályázása során előnyt jelenthet.

Azt se feledjétek, a szakmai gyakorlat elvégzésére külföldön is van lehetőség, ami a kint töltött félévekhez hasonlóan szintén jó pont lehet, ugyanis ez is munkatapasztalatnak számít a munkáltatók szemében.

Pályakezdők, figyelem! Így írhattok ütős motivációs levelet

A munkáltatók sokszor kísérőlevelet vagy más néven motivációs levelet is kérnek az önéletrajz mellé, így pályakezdőként biztos, hogy fogtok találkozni ezzel a műfajjal. De milyen szabályokra kell odafigyelnetek? Mitől lesz jó egy motivációs levél, és hogyan tűnhettek ki a tömegből? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.