szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A munkáltatók sokszor kísérőlevelet vagy más néven motivációs levelet is kérnek az önéletrajz mellé, így pályakezdőként biztos, hogy fogtok találkozni ezzel a műfajjal. De milyen szabályokra kell odafigyelnetek? Mitől lesz jó egy motivációs levél, és hogyan tűnhettek ki a tömegből? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Álláskereséskor a motivációs levél megírása sokszor komoly fejtörést okoz a pályázóknak. A legtöbben nem tudják, hogyan is kezdjenek neki, mit lenne célszerű beleírni és mindezt milyen stílusban tálalják. Pedig a motivációs levél nem egy ördögtől való dolog – a pályázóknak csupán kerek mondatokban össze kell foglalniuk, hogy miért is szeretnének az adott munkakörben dolgozni, illetve milyen személyes képességeik vannak, amikkel hozzá tudnának járulni a cég működéséhez, sikeréhez. Nem is tűnik olyan nehéznek, igaz?

De mégis mire érdemes odafigyelnetek a motivációs levél megírásakor? Mitől lesz ütős és hogyan tűnhettek ki a tömegből? Mutatunk néhány hasznos tanácsot.

1. Kerüljétek a sablonokat és sablonos kifejezéseket

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a pályázó sablont használ a motivációs levél megírásához, pedig ennek a műfajnak pontosan a személyesség a lényege. A jó kísérőlevél nem túl általános, a munkáltatóra és az adott álláshirdetésre van szabva.

Ha azt szeretnétek, hogy a több száz levél közül a tiétek legyen az az egy, amit elolvasnak, akkor érdemes kerülnötök a sablonszerű kifejezéseket is, mint például a „Megbeszéltek alapján mellékletben csatolva küldöm…”, a „Hivatkozva álláshirdetésük xy pontjára...", és társaik.

2. Írjatok úgy, mintha szóban mondanátok el ugyanezt

Hosszú, bonyolult körmondatok? Túlságosan távolságtartó szavak? Ilyeneket biztosan nem használnátok az állásinterjún sem, ezért a motivációs levélben is hanyagoljátok őket. Ne féljetek a személyesebb, könnyedebb hangvételtől.

3. Használjatok rövid, tömör mondatokat

Mondataitok legyenek egyszerűek és nyíltak. A rövid, tömör mondatok sokkal hatásosabbak, mint a hosszú, nyakatekert kifejezések.

4. Ne felejtsétek el az önjellemzést

Szintén egy gyakori hiba, hogy a pályázók elfelejtenek önjellemzést írni, pedig a motivációs levélnek tulajdonképpen ez a lényege. Fontos, hogy a tulajdonságaitokat ne csak egyszerűen felsoroljátok, hanem példákkal és korábbi tapasztalatokkal is támasszátok alá. Ha például azt szeretnétek megfogalmazni, hogy csapatjátékosok vagytok, akkor írjátok le, hogy korábban hány fős csapattal és pontosan milyen projekten dolgoztatok együtt.

5. Kezdjétek a levelet egy ütős mondattal

Az első benyomás a motivációs leveleknél is nagyon fontos, ezért érdemes olyan kezdőmondattal indítanotok, amivel kitűnhettek a tömegből és a munkáltató könnyen megjegyez benneteket. Ilyen lehet például a "Van egy perce? Pont ennyit kérek, hogy bemutatkozzam Önnek.", és ehhez hasonló kezdések. Viszont a mértékre és a stílusra érdemes ügyelnetek, nehogy végül az ellenkező hatást érjétek el vele.

6. Gondolkodjatok az olvasó fejével

Azt is tartsátok szem előtt, hogy fordított helyzetben ti mit szólnátok a leveletekhez, ha azt egy pörgős, sűrű munkanapon kapjátok meg. Rövidítsetek a lényegtelenebb, terjengősebb részeken, amiken a címzett helyében ti is átugranátok.

7. Figyeljetek a helyesírásra

Mielőtt elküldenétek a motivációs leveleteket, többször is olvassátok át, nehogy helyesírási hiba maradjon benne. Ha van rá lehetőségetek, akkor küldjétek el egy-két barátotoknak, ismerősötöknek is, akik külsős szemmel lehet, hogy hamarabb észreveszik benne a hibákat.

Ingyenes tesztek, amelyekkel megtudhatjátok, milyen képzés vagy munka való nektek

Pályaválasztás előtt álltok? Ajánlunk néhány ingyenes kérdőívet, tesztet, amellyel könnyebb lehet a döntés. Ezekkel kideríthetitek, milyen képzés vagy éppen szakma való nektek, de önismereti témában is előrébb juthattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.