szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyit keres havonta egy bölcsészettudományi képzést végzett friss diplomás? Mutatjuk a 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeit.

360 ezer forint felett - akár ennyi is lehet a bruttó jövedelme egy bölcsészdiplomásnak. A nemrégiben megjelent 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeiből kiderül, ez a jövedelem leginkább a Szent István Egyetem diplomásaira jellemző, ugyanis ők keresnek a legtöbbet a bölcsészettudomány területén belül. Hasonló fizetéssel számolnak azonban a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek is.

Az adatok a végzés után 1,5–3,5 évvel (vagyis 2017 decemberében) elért - 2014-ben és 2016-ban diplomázott - pályakezdők jövedelmét mutatja.

©

A statisztika alapján az is elmondható, egy bölcsészdiplomás átlagosan bruttó 276 683 forintot visz haza havonta. A szórás azonban egyetemenként már egészen eltérő: az élen járnak még - a már említettek után - a BME és a SZE friss diplomásai is, 340-360 ezer forint között keresnek havonta, őket követik a Miltonon és a PTE-n végzettek 300-320 ezer forint közötti jövedelemmel.

A többi - bölcsészettudományi képzéssel is bíró - magyar egyetem diplomásai nagyjából egységesen 240-280 forint között keresnek havonta, ahogyan az látszik az ábrán is.

Még több fizetési statisztikáért kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Gazdasági diplomával is lehet keresni havi 500 ezer forintot

Mekkora átlagbérre lehet számítani gazdasági diplomával? Mutatjuk a legfrissebb kutatási eredményeket.

Suli mellett dolgoznál? A Jobline megoldja!

Egészítsd ki zsebpénzed, válogass a legjobb diákmunkák közül a jobline.hu oldalon! Jelentkezz még ma!