szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

334 667 forint – ennyi a diplomás-pályakövetési felmérésben megkérdezett, 2014-ben és 2016-ban végzett diplomásainak bruttó átlagbére.

A 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeit a Felvi.hu-n hozták nyilvánosságra – az összefoglalóból kiderül, hogy a megkérdezett diplomások 64 százaléka dolgozik, 11 százaléka tanul és dolgozik, 8 százaléka tanul, 3-3 százalék gyermeket nevel vagy külföldön tartózkodik, 2 százaléka állást keres.

A havi bruttó átlagjövedelmük 334 667 forint, de természetesen a különböző képzési területeken végzettek átlagbére között nagy a különbség. A legjobban az informatikai, a műszaki, az államtudományi és a gazdaságtudományi diplomások keresnek – az informatikusok átlagjövedelme 2017 decemberében jócskán meghaladta a 400 ezer forintot.

A legalacsonyabb átlagbérekről a művészetközvetítési, a művészeti és a pedagógusképzési terület végzettjei számoltak be.

Ennyit keresnek a pályakezdők a legnépszerűbb szakokon szerzett diplomával

Gazdasági, műszaki, informatikai, jogi képzések - évről évre ezek a legnépszerűbbek a felsőoktatási felvételin, a legtöbb diák által választott szakra, a gazdálkodási és menedzsmentre tavaly például több mint 4200-an jelentkeztek. A népszerűségi listán előkelő helyen szerepel a mérnökinformatikus, a pszichológia, a gépészmérnöki, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a programtervező informatikus szak is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Suli mellett dolgoznál? A Jobline megoldja!

Egészítsd ki zsebpénzed, válogass a legjobb diákmunkák közül a jobline.hu oldalon! Jelentkezz még ma!