szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss tanulmány szerint az agyba vezetett áram könnyíti a nyelvtanulást, gyorsabban és gördülékenyebben megy.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint jelentős sikereket lehet elérni a tanulásban egy fülhallgatóhoz hasonlító apró szerkezettel, amely gyenge elektromos impulzusokkal ingerli a bolygóideget – olvasható a Qubit oldalán.

Az eljárás fájdalommentes, elvileg észre sem lehet venni az impulzusokat és a kutatók szerint azok, akiken kipróbálták a stimulációt, 13 százalékkal jobban teljesítettek a nyelvtanulásban. Voltak akik, egyes mandarin szavakat pedig kétszer olyan gyorsan voltak képesek megtanulni, mint a stimuláció nélkül. A kísérletben azt vizsgálták, hogy kínaiul nem beszélő amerikaiak milyen gyorsan és mekkora sikerrel képesek megtanulni mandarinul. Azért ezt a mandarint választották, mert ezt a nyelvet tartják az egyik legnehezebbnek az angol anyanyelvűek számára.

A mandarin ráadásul tonális nyelv, vagyis a jelentés alakulásában szerepet játszik az egyes hangok hangmagassága is. Ezekről a nyelvekről korábban már kiderült, hogy beszélőik között magasabb arányban találhatóak olyanok, akik rendelkeznek abszolút hallással. A kísérletben résztvevők az impulzusok után könnyebben meg tudták különböztetni a különböző jelentésű és hangmagasságú szavakat, a hatás pedig maradandónak bizonyult. Később is sikeresebben értették meg a mandarin szavakat, mint az a csoport, akik stimuláció nélkül tanultak.

Fernando llanos, a Pittsburghi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint az eljárást a jövőben a nyelvtanuláson kívül más területeken is hasznosíthatják majd. Az új módszer viszonylag olcsó és a kutatók szerint teljesen biztonságos.

Egészen Marokkóig utazott egy amerikai diák palackpostája

6500 km utazás után ért partot az a palackposta, amit egy amerikai iskolás lány tavaly indított útjára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!