szerző:
Vendégszerző
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az előző cikkünkben arról írtunk, hogyan lehet a Netflix-et nyelvtanuláshoz hatékonyan felhasználni. A mostani írásban pedig arról lesz szó, hogyan lehet a másik nagy népszerűségnek örvendő oldalt, a Spotify-t igazán jól kihasználni, ha valaki nyelvet szeretne tanulni.

Bár a Spotify még mindig leginkább a zenehallgatásról szól, egyre több egyéb funkciója is lesz, amelyeket érdemes (nyelv)tanuló szemmel is figyelemmel követni. Nézzük, miket tehettek, ha nem csak egyszerűen szórakozás miatt kapcsoljátok be az alkalmazást.

Zenehallgatás

Mivel a zene segít a memorizálásban, érdemes minél több olyan zenét hallgatni, amit az általatok tanult nyelven énekelnek. Valószínűleg több ezer olyan előadó van az adott nyelven, akiket (még) nem ismertek, ezért először a Spotify keresőjét használjátok. Ha például franciául tanultok, akkor olyan kulcsszavakkal érdemes keresni, mint „French artists”, „French songs”, „French playlists”, „Best French”, stb. így igazi (egyelőre ismeretlen) gyöngyszemekre bukkanhattok. Hallgassatok bele a zenékbe, és ha tetszik, mentsétek le a saját lejátszási listáitok közé.

A Spotify-nak nagyon jó az algoritmusa, ezért minél több zenét hallgattok, illetve mentetek le magatoknak, annál pontosabban tudja a program megítélni az ízléseteket és felajánlani hasonló jellegű dalokat. Ezekbe mindig érdemes belehallgatni és kiválogatni a nektek tetszőket.

A tanulással kapcsolatban a következőkre érdemes figyelni:

  • Mindig olyan zenét hallgassatok, ami tetszik. Ugyanis ha pozitív érzelem társul a tanuláshoz, az olyan, mintha kitárnátok az agyatokat a tudás előtt.
  • Akár énekeljetek együtt az előadóval. Ne legyetek bátortalanok, itt most nem arról van szó, milyen tisztán tudtok énekelni, hanem hogy le tudjátok-e utánozni a kiejtést, a hangsúlyt, az intonációt, stb.
  • Hadd szóljon végtelenített módban a dal. Minél többször ismételtek valamit, annál jobban bevésitek az agyatokba a tudást, ezért jó sokat hallgatni ugyanazt a dalt.
  • Bár a Spotify egyelőre nem túl erős a dalszövegek megjelenítésében, a Musixmatch nevű alkalmazás segítségével a hallgatással egyidőben a szöveget is tudjátok olvasni.

Podcastek és hangoskönyvek

Egyre több szövegalapú termék is szerepel a Spotify listáin, azaz nem csak zenét, hanem beszélgetéseket is hallgathattok – természetesen az adott, tanult nyelven. Szintén a keresővel érdemes kezdeni, olyan kulcsszavakkal, mint „French podcast”, „German podcast”, „Spanish podcast”, stb. illetve ha van olyan téma, ami kifejezetten érdekel, akkor lehet szűkíteni is a találati listát, pl. úgy, hogy „fashion podcast” vagy „business English podcast”, stb.

Bár vannak kifejezetten nyelvtanulásról szóló podcastek (pl. Phrasal Verbs az angol nyelveben), nem kell feltétlen ilyen típusúakat hallgatnotok ahhoz, hogy fejlődjetek egy nyelvben. Az alapszabály itt is ugyanaz, mint a zenék esetében: érdekeljen a téma és tudd követni, hogy miről van szó - mert nyilván csak akkor ér valamit, ha értesz is belőle valamit. Arról, hogyan használhatóak még tanuláshoz a podcastek, itt olvashattok bővebben.

Egyre több hangoskönyv is megtalálható a Spotify-on, a német nyelvű Percy Jackson könyvektől kezdve az angol Éhezők viadaláig sok minden. Itt is az a leghasznosabb, ha a keresőbe írjátok be a nektek kedves szerzőt vagy könyvcímet és innen kalauzoltok tovább.

Nyelvkurzusok

Egyre több kifejezetten nyelvtanulós anyag is van már a Spotify-on és ezeknek a száma egyre inkább gyarapszik. Ezek a programok sokszor az abszolút kezdőknek szólnak, megtanítják a kiejtési szabályokat, a köszönési formákat, az alapszavakat és egyáltalán a nyelv alapjait. Több órányi ingyenes anyag van, de ha nem tudjátok, hol kezdjétek, használjátok a keresőt vagy az alábbi linkeket: angolnémet - spanyol - francia. Ezen a linken pedig az előbbieken túl még 23 nyelv leckéit hallgathatjátok meg.

Mint arra már a Netflix-szel kapcsolatban is felhívtuk a figyelmet, a kulcs itt is a rendszerességben rejlik. Ha valódi fejlődést szeretnétek látni, el kell kötelezni magatokat, hogy folyamatosan és rendszeresen tanultok. Ez történhet a Spotify-on is, de lehet ez egy könnyed és szórakoztató kiegészítése is a nyelvtanulásnak. Akárhogy is, ez az alkalmazás sokkal több tanulási lehetőséget rejt magában, mint azt először gondolnánk. És ki tudja, mi mindent fejlesztenek még rajta a jövőben.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner. 

Nyelvtanulás másképp: hogyan használható a Netflix a gyakorláshoz?

Van egy alapvető félreértés a tanulással kapcsolatban, mégpedig az, hogy a tanulás egyértelműen valami rossz dolog. Igaz, hogy a sok iskolai rossz élmény csak rásegít erre, de ha visszatérünk a tanulás valódi mivoltához, kiderül, hogy ez nem is rossz, hanem valami izgalmas dolog. Ebben a cikksorozatban olyan lehetőségeket mutatunk, amivel nem is gondoltátok volna, hogy tanulhattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.