szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mivel a magyarok idegennyelv-ismerete még mindig messze elmarad a környező országokban élőkétől. Nem hiába szokták mondani, hogy ha valaki jól megakar tanulni egy idegen nyelvet, akkor menjen külföldre. De vajon ez tényleg így van?

A kormány a 2020/21-es tanévtől indítja el a programot, melynek keretében évente 140.000 kilencedikes és tizenegyedikes diák mehetne két hétre külföldre nyelvet tanulni, mindezt kísérőtanárok jelenlétében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, már el is indították a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjának hivatalos honlapját, ahol egyelőre 149 angol, 26 német és 21 francia nyelviskola szerepel a kínálatban.

De tényleg ez a legjobb megoldás az idegennyelv-ismeret elsajátítására? Biztos, hogy mindenkinek ugyanolyan hasznos lesz a külföldi nyelvi kurzus?

Az igaz, hogy anyanyelvi környezetben sokkal könnyebb nyelvet tanulni, de azért ehhez is kellenek biztos alapok. Kezdőként elég kicsi rá az esély, hogy valaki olyan közegbe kerüljön, ahol biztosítják számára az érthető angolt. A középhaladóknál már más a helyzet: ők már megértik a környezetüket és könnyen sajátítanak el újabbnál újabb dolgokat.

Ha hibátlanul szeretnétek egy adott nyelven beszélni, akkor sem egy külföldi tanfolyam vagy utazás a legjobb megoldás. Ugyanis attól, hogy valaki használ egy idegennyelvet, még nem jelenti azt, hogy tudja is. Mivel a hétköznapokban az anyanyelvűek sem beszélnek tökéletesen, ezért rájuk sem számíthattok. A legtöbben úgyis megértik, amit mondani szeretnétek, ezért senki nem fog kijavítani titeket. Ebből adódóan nem tud fejlődni a nyelvtanotok és a szókincsetek sem lesz túl választékos. Illetve az sem utolsó dolog, hogy amíg nyelvtanulás közben általában több különböző akcentussal is találkozhattok, addig kint csak a helyi akcentussal fogtok, amit vagy sikerül megértenetek, vagy nem.

Tény, hogy külföldre utazni hatalmas élmény, de azért használható nyelvtudás nélkül ez hatalmas frusztrációval járhat és rengeteg kellemetlen szituációt eredményezhet. Éppen ezért érdemes lenne előbb az itthoni idegennyelv oktatás feltételeit kedvezőbbé tenni, hogy már biztos alapokkal utazhassanak ki a diákok a kéthetes kurzusokra.

Ingyenes külföldi nyelvtanfolyamok: lesz elég kísérőtanár a diákok mellé?

Nem világos, honnan lesz elég kísérőtanár a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok megvalósítására, de méltányos díjazást ígérnek nekik - írja a hvg.hu. Eddig 90 ezer középiskolás diák jelezte, hogy érdekelné a tanfolyam.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.