szerző:
Eduline

Huszonnyolc általános iskolában jogellenesen elkülönítették, ezzel diszkriminálták a cigány tanulókat, ezt állapította meg a Fővárosi Törvényszék kedden annak a személyiségi jogi pernek az elsőfokú lezárásaként, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen a szegregáció miatt - írja a Magyar Nemzet.

©

A Magyar Nemzet azt írja, a törvényszék határozata kötelezi a tárcát, hogy adjon olyan utasítást az intézményfenntartó szerveknek, miszerint tizenhárom érintett iskolában nem indulhat szeptemberben új első osztály.

Ezek Budapest VII., VIII., IX. és XX. kerületében, valamint Egerben, Hevesen, Karcagon, Ózdon, Salgótarjánban, Szentesen és Tatabányán működnek. A perrel érintett további tizenöt intézmény esetében erre azért nem volt szükség, mert azokat már korábban megszüntették, egyházi kezelésbe adták vagy más módon átszervezték. Az Emminek egyúttal arról is gondoskodnia kell, hogy deszegregációs intézkedési terv készüljön a kisebbségi hallgatók beilleszkedésének elősegítése érdekében.

A minisztérium ötvenmillió forint közérdekű bírságot is köteles megfizetni. A bíróság úgy rendelkezett, hogy ezt a pénzt teljes egészében arra kell költeni, hogy civil szervezetek öt éven át ellenőrizzék az iskolai deszegregációs folyamatokat.

Kaposvári szegregáció: lezárták az ügyet

Lezárult a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolája szegregációs ügyének felülvizsgálati eljárása: a Kúria hatályában fenntartotta a Pécsi Ítélőtábla döntését, amely szerint az iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és ezért megtiltotta, hogy a 2017/2018-as tanévtől kezdődően új első osztályt indítsanak - közölte a Kaposvári Törvényszék, miután megkapta a legfőbb bírói testület erről szóló határozatát.