szerző:
Eduline

Az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét szerezték a negyedikes magyar diákok az egyik legfontosabb nemzetközi szövegértési felmérésen, a PIRLS-en.

©

554 pont - ennyi a magyar negyedikesek pontátlaga a 2016-os PIRLS-vizsgálaton, ez pedig sokkal jobb eredmény, mint a 2001-es. Az ötven ország közül Magyarország a 13. helyet szerezte meg, a diákok a szomszédos országok közül Ausztriát, Szlovéniát, Szlovákiát is megelőzték ezzel az eredménnyel.

Mi az a PIRLS-vizsgálat?

A PIRLS-vizsgálat, vagyis a Progress in International Reading Literacy Study 9-10 éves diákok szövegértési képességét méri fel. A vizsgálatot 2001 óta, ötévente bonyolítják el, 2016-ban ötven ország összesen 319 ezer tanulója töltötte ki a tesztet. A vizsgálat része az otthoni olvasási szokások, az olvasás iránti attitűd és az iskolai olvasástanítási gyakorlat feltérképezése is.

A 2016-os PIRLS-vizsgálaton az orosz és a szingapúri diákok érték el a legmagasabb pontszámot, de a hongkongi, az írországi, a finn és a lengyel negyedikesek is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Érdekes eredmények

A negyedikes lányok szövegértési készsége egyértelműen jobb, mint a velük egyidős fiúké: ötven vizsgált országból negyvennyolcban jóval magasabb pontszámot értek el a lányok, mint a fiúk, mindössze két országban nincs releváns különbség a két nem között.

Az is kiderült, hogy a szövegértésben jól teljesítő diákoknak az online szövegek olvasása sem okoz gondot, az ePIRLS-felmérés alapján a negyedikesek képesek a megfelelő weboldalakra navigálni, hatékonyan kerestek ki információkat az online forrásokból.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Itt vannak a friss PISA-eredmények: rosszul teljesítenek a magyar diákok

A legújabb PISA-felmérés eredményei alapján kijelenthető, hogy a matematika, szövegértés és természettudomány után a kollaboratív problémamegoldás nevű modulban is rosszul teljesítenek a hazai diákok. Ráadásul az adatok elképesztő egyenlőtlenségeket mutatnak: a kevésbé tehetősek esély nélkül maradnak. Közzétették a világszerte 72 országban, több mint félmillió középiskolás bevonásával készült PISA-kompetenciafelmérés eredményeit - írja a 24.hu.