szerző:
MTI

A központi felvételi vizsgákon jóval kevesebb pontszámot értek el a középiskolába készülő diákok, mint a korábbi években, különösen a nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezőknél volt drámai a zuhanás - ismertette a Magyar Nemzet kedden az Oktatási Hivatal összegzését.

©

Tavaly a maximális száz pontból átlagosan 69,6 pontot szereztek a nyolcosztályos középiskolába felvételizők, ám idén ennél több mint 12 ponttal gyengébb lett az eredmény.

Tíz évre visszamenőleg nem értek el ilyen kevés pontszámot a diákok. A négy- és hatosztályos középiskolák központi felvételije is hasonló teljesítménnyel zárult, 2007 óta idén lett a legrosszabb a megszerzett átlagpontszám.

A négyosztályosba jelentkezők átlagosan 47,6 pontot szereztek a százból, a hatosztályosba készülők pedig átlag 54,1 pontot értek el.

A lap által megkérdezett Radó Péter oktatási szakértő úgy vélte, több magyarázata lehet a visszaesésnek: a diákok romló teljesítménye és az oktatáspolitika által szándékosan túl magasra emelt követelményszint is okozhatja.

(MNO)