szerző:
Eduline

Az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete száz iskoláról tud, ahol nincs elég informatikatanár, ezért valahol csak szabálytalan helyettesítéssel tudnak órát tartani.

Czunyiné Bertalan Judit digitális digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos egy informatikaórán, nem sokkal helyettes-államtitkári posztjáról való távozása után.
©

A kerettantervek módosítása következtében a korábbi csökkentést kompenzálva ismét növekedett az informatikaórák száma a szakgimnáziumokban. Ez azonban kihívás elé állított több iskolát - derült ki az ISZTE főtitkára, Bánhidi Sándorné Vasárnapi Híreknek adott nyilatkozatából.

Az informatika terén egyébként is nagy a szakemberhiány, ez igaz az iskolákra is: a megfelelő szaktudással rendelkezők nem keresnek annyit a közoktatásban, mint ha a versenyszférában helyezkedne el. Az általános iskolákban lett rosszabb a helyzet, ugyanis nem engedték a nem pedagógus végzettségű informatikusokat tanítani, csak középiskolákban folytathatták a munkát.

Már most félnek a tanárok a jövő tanévtől a science tantárgy miatt

Egyelőre átszervezésekkel igyekeznek megoldani, hogy a természettudományos tantárgyak csökkentése miatt ne legyenek elbocsátások, de így is beindult egy kisebb vándorlás a tanárok között. Bár lehetett tartani attól, hogy kirúgásokkal kezdődik a tanév sok tanár számára - a Civil Közoktatási Platform már tud esetekről - a nekünk nyilatkozó tanárok szerint egyelőre mindenkinek találtak elegendő munkát a komplex természettudományos tantárgy bevezetése, és a többi természettudományos tantárgy részbeni felszámolása ellenére.

Száz olyan iskoláról tud a szervezet, ahol tanárt keresnek az igazgatók, pedig már elkezdődött a tanév. Valahol nem informatikatanár tartja így az órát, de olyan esetről is tud, hogy valahol egy gimnazista ment el egy általános iskolába órát tartani.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke figyelmeztetett, hogy "ez csak a jéghegy csúcsa" - olvasható a VH-ben. Természettudományos, idegennyelv- és matematikatanárokból már egy ideje hiány van - tette hozzá.

Egyelőre az enyhített az iskolák gondjain - más szempontból pedig gondot okozott -, hogy csökkent a szakgimnáziumokban a természettudományos tárgyak óraszáma, így egyes településeken még felesleges tanárok is lettek, akik többnyire gimnáziumokban találtak állást - derül ki Mendrey által tapasztaltakból. Vidéken azonban ennek ellenkezője vált bevett gyakorlattá, a tanárok már ingáznak egyes iskolák között.

PSZ: Azt sem tudják az iskolák, hogy hány tanárral dolgoznak szeptembertől

A szakgimnáziumok pontos tanterv hiányában bizonytalansággal várják a tanévet, a Pedagógus Szakszerveze attól tart, hogy tanárok vesztik majd el az állásukat. Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerint "a szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek."