szerző:
Eduline

A középfokú oktatás átalakítása - a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése és a szakképzés felduzzasztása - ellen tiltakoznak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai. A nyilatkozatot, amelyhez csatlakozni is lehet, eddig több mint ötvenen írták alá. Szombaton a fővárosban tüntetnek a tanárok.

©

"A gimnáziumi férőhelyek számának drasztikus csökkentésével és a szakképzés átalakításával az eddig is sok sebből vérző, a társadalmi különbségeket enyhíteni képtelen iskolarendszer a jövőben végképp beáll egyfajta kasztrendszer kialakításának szolgálatába, és gyakorlatilag teljesen ellehetetlenít mindenfajta társadalmi mobilitást" - írják a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai nyilatkozatukban, amely a tanárokból, szülőkből és szimpatizánsokból álló Hívatlanul Hálózat honlapján jelent meg.

Aggasztónak látják a gyerekek és hosszú távon az ország sorsát, illetve a szakma helyzetét is, "hiszen a tervezett változtatások és megszorítások óhatatlanul tehernövekedéshez és elbocsájtásokhoz vezetnek majd". A nyilatkozathoz már több mint ötvenen, zömében tanárok és tanítók csatlakoztak.

November 22-én, a magyar közoktatás napján a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tüntetést szervez a fővárosban: szerintük a jövő évi költségvetés szűkös forrásokat szán az oktatásra, ami "katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig". A részleteket itt olvashatjátok.

A tiltakozások oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi időben többször beszélt arról: egy szakma sokkal értékesebb, mint egy sima érettségi. Czomba Sándor szakképzésekért és munkaerőpiacért felelős államtitkár pedig kijelentette, hogy megvizsgálják a szakképzőkkel egy intézményben működő gimnáziumok létjogosultságát, és hogy szükség van-e ennyi gimnáziumi férőhelyre.

Erre azért lesz lehetőség, mert 2015 szeptemberétől a szakközép- és szakiskolák a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerülnek. Czomba szerint több szakmunkásra és technikusra van szükség - erről itt olvashattok.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint azonban a gimnáziumi férőhelyek csökkentése "nem olvasható ki a költségvetésből", a középfokú oktatásra pedig az idei 196 milliárd helyett 2015-ben 209 milliárd forintot fordítanak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!