szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a középiskolás diákok és tanárok május 10-ig még otthonról vesznek részt az oktatásban, az általános iskolásoknak és az óvodásoknak hétfőtől már nyitnak az intézmények.

"Mi, a Kőbányai Szent László Gimnázium alulírott tanárai, dolgozói egyetértünk azokkal a bölcsődei, óvodai és általános iskolai dolgozókkal, akik aggályukat fejezik ki a nevelési és oktatási intézmények április 19-ei nyitásával kapcsolatban. Osztjuk az egészségügyi szakemberek és érdekvédelmi szervezetek azon véleményét, hogy ezeket az intézményeket csak akkor szabadna kinyitni, amikor ezt a járványügyi adatok – napi fertőzések, halálozások száma – igazolják. Véleményünk szerint jelen helyzetben ezen intézmények nyitása nemcsak az ott dolgozók és a gyerekek egészségi állapotát veszélyezteti, hanem minden Magyarországon élő embertársunkét is" - írja nyílt levelében az intézmény 74 tanára és dolgozója.

Az aláírókhoz egyénileg vagy csoportosan is lehet csatlakozni.

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, a középiskolákban május 10-ig marad a távoktatás, amit Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken azzal indokolt, feleslegesnek tartják az érettségik előtt pár napra kinyitni az intézményeket. Az általános iskolákban és az óvodákban viszont a tervek szerint már jövő héten újraindul a személyes oktatás.

Több szakszervezet, diák és szülő azonban túl korainak és elhamarkodottnak tartja az április 19-ei nyitást. A Szülői Hang úgy véli, „most az elsődleges feladat nem a tananyag, hanem az élet védelme”. Mint írják, várják a nyitást, de nem bármi áron. A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség online felméréséből kiderült, összességében a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását. De ezzel a tanárok is egyetértenek, a Pedagógusok Szakszervezete és a 21 Kutatóközpont közös felmérése ugyanis rávilágított, hogy mindössze a tanárok 7 százaléka tartja jó ötletnek a jövő heti nyitást. Ennek ellenére 54 százalékuk visszamegy, ha muszáj, ami valószínűleg a hivatástudatnak és a státuszféltésnek tudható be.

Korábban már írtunk róla, hogy a diákok közül sem mindenki várja a jövő heti nyitást. A "Nem megyünk suliba április 19-től" címmel indított összefogás kezdeményezői szerint érthetetlen, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra miért nem érvényes. A diákmozgalom félsikerként értékeli, hogy a középiskolákban elhalasztották a jelenléti oktatás kezdetét, illetve azt is, hogy elmaradnak a szóbeli érettségik, ugyanakkor továbbra is szeretnék elérni, hogy április 19-től ne nyissanak ki az általános iskolák. Szerintük a járványhelyzet miatt továbbra sem biztonságos a személyes oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!