szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma is megduplázódott.

Március 17-én 5386 általános iskolás (a tanulók 0,74 százaléka) és 22 126 óvodás (az óvodások 6,86 százaléka) számára kértek gyermekfelügyeletet – közölte a Népszavával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Vagyis a koronavírusjárvány erősödése miatt március 8-tól elrendelt teljes távoktatás és intézménybezárás után az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt.

Múlt héten, 2021. március 8. és 11. között iskolai ügyeletet a tankerületi központok által fenntartott általános iskolai feladatot ellátó, illetve gyógypedagógiai ellátást biztosító intézményekben országosan, naponta 2600-4000 gyermek esetében - a tanulók létszámának 0,4-0,7 százalékában - vettek igénybe a szülők, gondviselők – közölte korábban a Klebelsberg Központ. Az Emmi adatai szerint összesen 2679 iskolásról volt szó.

Az óvodákban már a távoktatás első hetében is többen éltek a gyermekfelügyelet lehetőségével, összesen 8892-en. Viszont az egy-egy intézményre jutók száma elenyésző volt. Több budapesti kerületben mindössze harminc-negyven óvodás felügyeletét kellett megszervezni, sok helyen csak a gyerekek öt százalékát vitték be az ügyeletes óvodákba – derült ki az Eduline által kikért adatokból.

Munkáltatói igazolást sehol nem kérnek

Bár az önkormányzatok is arra kérték a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe az ügyeletet, például akkor, ha nem tudnak otthonról dolgozni, vagy részt vesznek a védekezésben, munkáltatói igazolást sem az óvodákban, sem az iskolákban nem kérnek. „Az óvodavezetők viszont elég jól ismerik a szülőket, így tudják, ki az köztük, akinek az ügyeleti igénye valós és megalapozott” – írta az Eduline kérdésére a debreceni polgármesteri hivatal. A III. kerületi önkormányzat arra is felhívta a figyelmünket, hogy nem is vizsgálhatják, ki miért veszi igénybe az ügyeletet, és nem is utasíthatják vissza őket.

Az általános iskolások szüleinek sem kell igazolást beszerezniük a munkahelyüktől, közvetlenül az iskolaigazgatóktól kérhetik a gyerekeik napközbeni felügyeletét, amelyet az iskolák szerveznek meg kis létszámú csoportokban – közölte múlt héten a Klebelsberg Központ.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!