szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több szempontból is érdekes, hogy a tankönyv szerint mindenkinek megvan a feladata és szerepe: a férfiak politizálnak, a nők érzelmi életet élnek - újabb gyöngyszem az állami tankönyvekben, ezúttal online.

A férfiak jellemzően üzletről, politikáról vagy jogi kérdésekről beszélgetnek, addig a nőket jobban lekötik a családi, érzelmi témák, vagy az ételek és az italok – állítja a legújabb, 11. osztályosoknak szóló online nyelvtantankönyv egyik feladata.

Egy szegedi magyartanár Facebook-posztját a Telex szúrta ki - a tanár szerint a könyv azt sugallja ezzel, hogy a nőknek amúgy sem való a gazdaság, a politika vagy az üzlet, a férfiak pedig nem is érzelmi lények, hiszen nem társalognak a családról.

Az érdekes kérdés egy 13 részes feladat egyik eleme volt, amiben mellesleg több kérdésre sem egyértelmű a válasz - érdemes kipróbálni.

A tankönyvekkel kapcsolatban többször is bukkantunk már érdekes elemekre, pédául legutóbb a jobb és a bal oldallal voltak gondok egy hon és népismeret könyvben. Korábban akadtak érdekes részeletek: az ötödikesek irodalomkönyvében például tündérekkel, szivárvánnyal és griffen lovagló huszárral is találkozhatnak a diákok - a képek magukért beszélnek. De a könyvbe egy Kányádi Sándor mondat is bekerült, amelyet a költő lakodalmi rigmusként idézett egy interjúban, viszont a tankönyvben teljesen más jelentést hordoz. Az említett oldalt itt nézhetitek meg. Sőt, érdekes hasonlóság van az új Nemzeti tantervhez készült tankönyvek és a régi Mozaikos matekkönyvek között.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!