szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első kérdés, ami az ötödikes hon- és népismereti könyvben található lecke kapcsán eszünkbe jut: akkor most hogy is van ez? Kétbalkezesek előnyben.

Minap azzal a dilemmával találtam szemben magam, hogy 5-es gyerekemnek hogyan magyarázzam meg, hogy a jobb és a bal az simán felcserélhető. Ha egy tankönyv azt mondja a jobb az a bal, akkor az úgy van...

- írta egyik olvasónk, aki érdekes dologra hívta fel a figyelmünket az ötödikes Hon- és népismereti tankönyv kapcsán. A kérdéses könyvrészletet itt nézhetitek meg:

©

A szöveget és a hozzá kapcsolódó ábrát értelmezve jogosan merült fel benne a kérdés: a képet vajon miért nem tükrözték?

Ahogy azt már többször is megírtuk, az új Nemzeti alaptantervhez kapcsolódóan szeptembertől felmenő rendszerben elkezdték bevezetni az új tankönyveket. Ősztől logaritmus helyett pénzügyi játékokon keresztül tanulnak a diákok, az őskort és Hammurapi törvénykönyvét felváltotta az őstörténet, illetve jött egy új tantárgy: a digitális kultúra is. Ezekről itt olvashattok bővebben.

Az új tantervhez kapcsolódóan néhány „érdekesség” már korábban is szemet szúrt a szemfülesebbeknek. Az ötödikesek irodalomkönyvében például tündérekkel, szivárvánnyal és griffen lovagló huszárral is találkozhatnak a diákok - a képek magukért beszélnek. De a könyvbe egy Kányádi Sándor mondat is bekerült, amelyet a költő lakodalmi rigmusként idézett egy interjúban, viszont a tankönyvben teljesen más jelentést hordoz. Az említett oldalt itt nézhetitek meg.  

Ismerős oldalak az új tankönyvekben - van amit mégis érdemes megtartani?

Érdekes hasonlóság van az új Nemzeti tantervhez készült tankönyvek és a régi Mozaikos matekkönyvek között.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!