szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középiskolai felvételi kapcsán sok lépést be kell tartani, számos információt fel kell jegyezni, megnéztük, hogy mire érdemes figyelni a sajátos nevelési igényű diákoknak.

Korábban utánajártunk, hogy mi a pontos menete a középiskolai felvételi eljárásnak a nyolcadik osztályos diákok esetében, és azt is megnéztük, hogy mit kell tennetek, ha már középiskolába jártok, de szeretnétek átjelentkezni egy másik iskolába.

Milyen szabályok vonatkoznak a sajátos nevelési igényű tanulókra?

A középfokú felvételi eljárás során a sajátos nevelési igényű, illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulókra speciális értékelési szabályok vonatkoznak, melyek az illetés szakértői bizottság véleménye alapján jönnek létre – áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában. Az SNI-s tanulókra vonatkozó felvételi követelményeket egyedileg határozzák meg. A középfokú iskola felvételi tájékoztatójának tartalmaznia kell külön a hozzá jelentkező SNI tanulók esetében a saját felvételi eljárásában alkalmazott speciális elbírálási szabályokat.

Ha a kiválasztott középfokú iskola a felvétel feltételeként előírja a központi írásbeli vizsgát, akkor a tanulónak és szüleinek még az írásbeli vizsgára való jelentkezés előtt tisztáznia kell az iskolával azt, hogy a helyi speciális szabályok és a szakértői véleményben foglaltak alapján szükséges-e a tanuló részvétele az írásbeli vizsgán (egyik vagy mindkét tárgyból). Előfordulhat, hogy az iskola a központi írásbeli vizsga eredménye nélkül is, esetleg pl. csak a matematika vagy csak a magyar nyelv eredményének figyelembe vételével; vagy valamely tantárgy tanulmányi eredményének duplázásával bírálja majd el a felvételi jelentkezését.

Az SNI-s tanuló továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését, az írásbeli vizsgát szervező középiskolától nem. Ha a tanuló felmentést kap az egyik vagy mindkét vizsgatárgy írásbeli vizsgája alóli, akkor az azt jelenti, hogy a központi írásbeli vizsga eredményei helyett más módon mérik fel a tanuló tudását, és bírálják el felvételi jelentkezését. Ilyenkor minden esetben a kiválasztott iskola igazgatója dönthet arról, hogy a saját felvételi eljárásában ezt milyen módon tudja figyelembe venni.

Ha több iskolát is megjelöltök a felvételin, akkor intézményekként más és más lehet a döntés. A felvételiző SNI-s tanuló jelentkezhet a központi írásbeli vizsgára, és ha így úgy dönt, akkor ebben az esetben a vizsga szervezésével alkalmazkodni kell a tanuló adottságaihoz, a tanuló a vizsgaszervezést érintő speciális körülményekre, illetve eszközökre vonatkozó kérelmet nyújthat be.

Az SNI-s tanuló a központi írásbeli vizsga során az alábbi kedvezményekre lehet jogosult:

  • időhosszabbítás
  • az iskolai tanulmányai során általa használt, megszokott segédeszköz használata
  • a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés

Hogyan készülhettek a középiskolai felvételire?

A végzős általános sulisok első nagyobb megmérettetésére 2021. január 23-án kerül sor, ezen a napon 10 órától írják ugyanis a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát. Mutatjuk, hogyan lehet gyakorolni a januári felvételire.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!