szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha egy iskolában, osztályban fertőzött van, akkor az iskolának meg kell tennie a szükséges lépéseket, de vajon mikor és hogyan derül ki, hogy kinek kell karanténba vonulnia?

Ugyanaz a forgatókönyv játszódott le iskolai koronavírus-fertőzés felbukkanásakor legalább két pécsi iskolában is: tíz nap karantént rendeltek el egyes osztályoknak, de a szülők már csak akkor tudták meg, hogy gyereküknek otthon kellene maradni, amikor már túl voltak a 10 nap karantén jelentős részén – olvasható a Szabad Pécs oldalán.

Nemrég egy pécsi iskolába járó gyermek édesanyja kereste meg a lapot azzal, hogy az intézmény egyik általános iskolai, felsős évfolyamának összes osztálya részére karantént rendeltek el. Azonban, amikor ezt az értesítést megkapták, a karantén már tartott egy ideje.

Szeptember 25-én kaptak az iskolától egy e-mailt, csatolva hozzá a Baranya Megyei Kormányhivatal határozatát, miszerint az iskola két osztálya szeptember 18-28-ig karanténban van, mert egy gyermek igazoltan koronavírusos. A kormányhivatal határozatán nem volt pontos dátum, csak az szerepelt, hogy 2020. szeptember. A gyerekek jártak iskolába addig, amíg nem tudtak róla a szülők, hogy karanténban kellene lenniük.

Ugyanez játszódott le egy másik pécsi iskolában is, tudta meg a Szabad Pécs. A másik iskolában a szülők október 5-én kapták meg azt az információt az iskolától a kormányhivatal határozatával, hogy a gyerekük egy iskolai fertőzés miatt járványügyi megfigyelés alatt áll, vagyis azaz karanténban van szeptember 30-a óta. Ami így már most szombaton lejár, akkor telik le ugyanis a 10 nap a szintén 2020. október dátummal ellátott hivatalos dokumentum szerint.

Mindkét helyen az történt, hogy az a nap lett a karantén elrendelésének kezdőnapja, amikor az érintett személy a fertőzés jeleinek felbukkanásakor orvoshoz fordult és tesztelésre jelentkezett. A tesztelésig is eltelt akár több nap is, és már csak a pozitív eredmény után rendelték el a karantént. Így csökkent le a karantén ideje a valóságban 10 napról 4-5 napra.

Csökken a rendkívüli szünetek és a digitális rendben tanulók száma

A minisztérium adatai szerint két hete csökken azoknak az iskoláknak, illetve osztályok száma, amelyek nem hagyományos munkarendben vesznek részt az oktatásban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!