szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt három év statisztikái szerint Budapesten regisztrálták a legtöbb iskolában elkövetett erőszakos bűncselekményt - összesen 91-et -, a fővárosi iskolák azonban nem igazán kérnek az iskolaőrökből, mindössze 6 százalékuk áll majd itt szolgálatba. Ezzel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jóval kevesebb az iskolai erőszak, mégis itt kell majd a legtöbb intézményben számítani az őrök megjelenésére.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója jobban érintett, mint a többi, ugyanakkor az ország minden részében vannak olyan oktatási intézmények, ahol megalapozott az iskolaőrség bevezetése. A törvényjavaslat elfogadása után az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy szeptembertől 491 helyszínen - 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben -  kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök.

Az inntézmények listájából kiderül, hogy a 491 iskola közül a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, ott 76 - 61 köznevelési és 15 szakképzési - intézményben kell számítani az iskolaőrök megjelenésére. A második helyen Somogy megye áll, ahol a következő tanévtől 42 - 27 köznevelési és 15 szakképzési - intézményben dolgoznak majd iskolaőrök. Ugyanakkor a legutóbbi tájékoztatás szerint már változott az igénylő intézmények száma: 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe, azaz 476 helyre keresnek iskolaőrt - írja a 24. hu.

A lap szerette volna a frissített listát összevetni az iskolai erőszak statisztikáival, de azt a tárcától egyelőre nem kapták meg, ezért még a korábbi 491 intézményt hasonlították össze az Országos Rendőr-főkapitányságtól kikért bűnügyi statisztikai adatokkal. Ebből kiderült, hogy bár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lesz a legtöbb helyen iskolaőrség, az utóbbi években mégsem itt intézkedtek a rendőrök legtöbbször iskolai erőszak miatt.

Az adatok szerint az elmúlt három évben Budapesten regisztrálták a legtöbb iskolában elkövetett erőszakos bűncselekményt, összesen 91-et. Ez majdnem annyi, mint Borsod-Abaúj-Zemplén (39) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (80) összesen. A legtöbb iskola is a fővárosban van, mégis összesen 32 intézmény kért iskolaőrt, ami kevesebb, mint a fele a borsodi számnak. Az összes iskolaőrnek tehát csak 6,5 százaléka áll majd szolgálatba Budapesten. Eközben Nógrádban 13 bűncselekményt regisztráltak három év alatt, viszont ott lényegében ugyanannyi (33) intézményben lesz majd iskolaőrség, mint a fővárosban.

A főváros mögött a második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ott a 2017-2019-es időszakban 80 alkalommal rögzítettek bántalmazással járó iskolai bűncselekményeket. A harmadik Hajdú-Bihar megye, ahol 51 esetet tartanak számon, míg Borsodban 39-et. Az egész országban 2017-ben 341, 2018-ban 227, tavaly 145 esetben indult iskolai erőszak ügyében rendőri eljárás.

A rendőrség statisztikáiból az is kiderült, hogy sokkal több a diákok közötti erőszak, mint a tanár-diák konfliktus. Nógrád megyében 92, Csongrádban 90, Fejérben 87, Győr-Moson-Sopronban 86 százalékát teszik ki ezek az összes bűncselekménynek.

A rendőrségnél lehet majd panaszt tenni az iskolaőrök ellen

A szülők és a diákok az iskolaőrök munkájáról, feladatáról, illetve hatásköréről a Magyar Közlönyből tájékozódhatnak, ha pedig nem értenek egyet az iskolaőrök eljárásával, a rendőrségnél tehetnek majd panaszt - derült ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!