szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szülők és a diákok az iskolaőrök munkájáról, feladatáról, illetve hatásköréről a Magyar Közlönyből tájékozódhatnak, ha pedig nem értenek egyet az iskolaőrök eljárásával, a rendőrségnél tehetnek majd panaszt - derült ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából.

Oláh Lajos, DK-s országgyűlési képviselő az iskolaőrökkel kapcsolatban több kérdést is feltett írásban, amelyekre Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt - szúrta ki a hvg.hu.

A válaszból kiderül, hogy az, akinek az iskolaőr intézkedése, annak elmulasztása, vagy kényszerítő eszköz alkalmazása az alapvető jogát sértette, a rendőrséghez fordulhat panasszal. De a sértett azt is kérheti, hogy panaszát - amennyiben az nem tartozik más eljárás hatálya alá - az alapvető jogok biztosa vizsgálja, amit majd az országos rendőrfőkapitány bírál el. A cselekvőképtelen személyek helyett a törvényes képviselőjük, korlátozottan cselekvőképes kiskorú helyett pedig a törvényes képviselő vagy meghatalmazott is eljárhat.

Oláh Lajos azt is tudni akarta, hogy a szülők és a diákok honnan tájékozódhatnak az iskolaőrök eljárásával kapcsolatban. A belügyminiszter szerint ebben az esetben a Magyar Közlönyből érdemes tájékozódni, ahol leírták az intézkedéseiknek és a kényszerítő eszközeiknek a körét.

Korábban már írtunk róla, hogy elkezdődött az iskolaőrök háromhetes képzése és szeptemberben munkába is állhatnak. Arról pedig, hogy az iskolaőrnek jelentkezők többsége már az előszűrésen elbukik, itt írtunk részletesebben.

Ilyen lesz a 2020/2021-es tanév: mikor lesz az első tanítási nap?

Mikor kezdődik hivatalosan a 2020/2021-es tanév? Meddig tart majd az iskola? Mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet vagy a 2021-es érettségi, középiskolai felvételi? Itt találjátok a 2020/2021-es tanév legfontosabb dátumait.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!