szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Világszerte mintegy 9,7 millió tanuló eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével - figyelmeztetett a londoni székhelyű Save the Children nemzetközi segélyszervezet hétfőn.

Tizenkét országban - köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve Jemenben és Afganisztánban - szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a diákok a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata - írta honlapján közzétett jelentésében a Save the Children szervezet.

A kijárási tilalmak csúcsán világszerte 1,6 milliárd tanuló nem járt iskolába. A világjárvány előtt 258 millióan maradtak ki az oktatásból. Inger Ashing, a Save the Children igazgatója példátlan oktatási vészhelyzetnek nevezte az elmúlt időszak fejleményeit.

Tudjuk, hogy a legszegényebb, leginkább a társadalom peremén élő, legnagyobb lemaradással rendelkező gyerekek szenvedték a legkomolyabb veszteségeket

 - mondta.

A segélyszervezet beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral (24 101 milliárd forinttal) csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben. Azokban az államokban, ahol a kormány az oktatásra szánt pénzekkel foltozza be a világjárvány miatt keletkezett költségvetési lyukakat, 2021-ig akár összesen 192 milliárd dollárral (60 096 milliárd forinttal) is csökkenhetnek az oktatási kiadások - állítja a jelentés.

Ashing aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nőhetnek az amúgy is létező egyenlőtlenségek gazdagok és szegények, illetve fiúk és lányok között. A Save the Children ennek fényében arra kérte a kormányokat és a donorországokat, hogy növeljék az oktatási kiadásokat. Emellett felszólította a hitelezőket, hogy függesszék fel a törlesztések behajtását a kevés jövedelemmel rendelkező országokban. Ennek köszönhetően akár 14 milliárd dollár (4382 milliárd forint) is felszabadulhatna oktatási célokra.

Jön a második hullám? Külföldön újabb iskolákat kellett bezárni a vírus miatt

Ismét bezárnak az iskolák és óvodák Hongkongban, miután a városban az elmúlt napokban újabb, belföldi fertőzésből eredő koronavírusos eseteket azonosítottak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!