szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár korábban már kikerült egy toborzó plakát a Facebookra, azt törölték azzal az indokkal, hogy véletlen tették ki.

Július 16-tól, vagyis csütörtöktől kezdődhet meg az iskolaőrök toborzása, ugyanis ezen a napon lép hatályba az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás – írja a Népszava.

Korábban még arról volt szó, hogy egykori rendőrökből lehetnek majd iskolaőrök, de a véletlenül kikerült toborzó plakátból az derült ki, hogy az állás betöltéséhez rendvédelmi végzettség nem kötelező, csupán előnyt jelent. Csütörtöktől lép hatályba az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás, így a héten tényleg megkezdődhet a toborzás. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalára korábban kikerült toborzó plakát eltűnt, azt mondták, hogy az álláshirdetés tévedésből jelent meg idő előtt.

Az iskolaőrök felkészítése augusztus elején kezdődhet, szeptember elsején pedig már munkába is állhatnak. A vonatkozó jogszabály elfogadása előtt a törvényalkotók úgy módosítottak az előírásokon, hogy a képzést a munkába állás kezdetétől számított három hónapon belül is be lehet fejezni. Szűcs Tamás a PDSZ elnöke hiányolta, hogy még egy olyan felmérés sem készült az iskolákban, amely alapján megállapítható lenne, pontosan milyen kritériumok alapján lehet szükség iskolaőrök alkalmazására.

A lap szerette volna megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), eddig pontosan mennyi intézmény jelezte a több mint ötezerből, hogy igényt tartana iskolaőrre, de továbbra is csak a hetekkel ezelőtt ismertetett számot („mintegy 500 köznevelési és szakképzési intézmény”) kapták válaszul. Hozzátették, hogy az igények felmérése a tankerületeken és a szakképzési centrumokon keresztül történik, és hogy a konkrét intézményekről később lesznek információik.

Még el sem indult a toborzás és a képzés máris feszültség van az iskolaőrök fizetése körül. A PSZ szerint megalázó a tanárokra nézve, ha az iskolaőrök többet vagy ugyanannyit fognak keresni, mint a diplomás pedagógusok.

A fiatal tanárok hónapok óta próbálnak időpontot egyeztetni Rácz Zsófiával

A PSZ Országos Ifjúsági Tagozata március óta szeretne találkozni a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral, de az eddigi időpontokat lemondta, azóta pedig nem kereste őket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!