szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan döntenek az iskolák kinyitásáról még ebben a tanévben? És hogyan valósítható meg a lemaradt diákok felzárkóztatása? Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár részletes interjút adott a kérdésekben.

Három napon, a magyar, a matek és az angol írásbeliken vettem részt a vizsgáztatásban.

- mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Népszavának, aki maga is ott volt felügyelőtanárként az említett érettségiken. A felügyelőtanárokról azt nyilatkozta, végül volt elég ember, nem kellett szélesebb körből bevonniuk másokat, de a tanárszakos egyetemi hallgatókról elmondta, az ő bevonásukat egyáltalán nem is tervezték.

Bár pontos adat még nincs arról, hányan nem mentek el vizsgázni, az államtitkár szerint a becslések azt mutatják, az első napokban országosan a száz főt sem érte el a meg nem jelentek száma a vizsgák reggelén, a nyelvi vizsgákon pedig még alacsonyabb volt a szám.

Azok a diákok, akik mégsem vizsgáztak a tavaszi szezonban, ősszel érettségizhetnek legközelebb. Maruzsa Zoltán kiemelte: 26 ezer előrehozott vizsgát töröltünk, ezért a szokásos őszi időszakhoz képest jóval intenzívebb részvételre számítunk majd.

Iskolák kinyitása?

Az iskolák újranyitásáról még nem született döntés, az államtitkár szerint ehhez több körülményt kell vizsgálni. A következő három hónapra próbálnak tervezni, a döntések a közeljövőben meg fognak születni - tette hozzá. De azt is elmondta, a tanévet ebben a munkarendben is le lehet zárni.

Az említett következő három hónap tehát tartalmazza a nyarat is, amit felveti a táborok kérdését is. Maruzsa Zoltán azt mondta, ha a nyári táboroztatás megvalósítható, akkor olyan tematikus táborok is szervezhetők, amelyek alkalmasak lehetnek felzárkóztatásra, tananyagtartalmak átadására a távoktatásban lemaradt diákok számára. De annak sem zárná ki a lehetőségét, hogy egyes intézmények a gyerekfelügyelet keretében az érintett gyerekek körében felzárkóztatásra, ismétlésre is sort kerítsenek.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy idén lehet nyári táborokat szervezni. Egyelőre a napközis táborok engedélyezése történt meg, az ottalvós táborokról a hónap végén fognak dönteni.

Az alsósoknak újra kinyitnák a sulikat, de 1,5 méteres távolságtartással ez nehéz lenne

Elsősorban az első négy évfolyamnak lehetne kinyitni az iskolákat júniustól, ha a járványhelyzet lehetőséget ad rá - közölte a Nemzeti Pedagóguskar elnöke csütörtökön a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!